Снимка: БГНЕС

Преговорите за съставяне на правителство продължават. Днес „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ” проведоха преговори за бъдещето на здравеопазването. Преговорните екипи се обединиха около тезата, че България няма да върви в посока на задължителна ваксинация. Ваксинацията ще остане доброволен акт, на принципа на убеждението.

Всички партии са съгласни, че трябва да се проведе широка разяснителна кампания за рисковете от COVID-19 и ползата от ваксинирането, както и да се анализира подробно цялата налична статистическа информация за болестта. "Зеленият сертификат” остана извън полезрението на преговорните екипи.

Условието, с което от БСП заявиха, че компромис няма да направят, е болниците повече да не бъдат търговски дружества. „Достатъчно се нагледахме на изтласкването на пациента в периферията. Това повече не може да продължава, БСП няма да отстъпи от това”, заяви проф. Георги Михайлов от левицата.

Още по темата

„Има такъв народ” искат преразглеждане на здравната карта, която определиха като „продънена”. Трябва да бъде направено така, че НЗОК да може да сключва договори с необходимия ѝ брой легла, смятат от партията. Те предлагат промяна в текущия модел на финансиране на здравната система.

„Има лекари, които получават еднакви заплати, но не извършват еднакъв брой процедури“, каза Иван Лютаков, част от квотата на ИТН.

„Промяна в наредбата за специализации, като това трябва да бъде на базата на здравната карта, за да се види колко е бройката на дефицитните специалности. След това смятаме, че трябва да се промени начинът на финансиране на специализантите и тяхното заплащане според пропорционална система на заплащане. Тук не сме съгласни, че броят на извършените процедури трябва да бъде пренебрегван, защото има лекари, които ще получават еднакви заплати, но не извършват еднакъв брой процедури. Ние смятаме, че трябва да има една финансова рамка и на базата на повече извършени процедури и дежурства, това да бъде отразено в заплащането“, предложи Лютаков.

За „Демократична България” здравеопазването е основен сектор, където трябва да се постигне консенсус между отделните партии. Приоритет на партията е справянето с източването на средства в здравеопазването.

„Годишно около 10 милиарда лева се харчат в здравеопопазването, като от тях около 5.5 милиарда през здравните осигуровки и 4.5 милиарда извън официалните канали, извадени пряко от джоба на всеки един гражданин. Затова най-важната ни политическа задача е спирането на злоупотребите и неефективното изразходване на парите ни за здраве. Това ще доведе до драстично намаляване на доплащането от джоба на гражданите за медицински услуги и лекарства“, категоричен е Александър Симидчиев.

От ДБ настояват за по-добър конрол върху осъществяването на медицинската дейност, пише БГНЕС.

„Един от основните проблеми в сектора е липсата на ефективен действен контрол при осъществяване на медицинската дейност и нейното финансиране“, заяви Симидчиев. Високата възраст на работещите в сектора също е голяма предизвикателство, смятат от Демократична България.

„Високата средна възраст на работещите в системата е проблем, който не може да бъде променен бързо, но трябва да се работи в тази посока. Нямаме интегрирана система, която да включва електронни пациентски картони, национални регистри и да работи в улеснение на лекарите и пациентите. Трябва да имаме ясна цел, а не да работим на парче, както се правеше досега“, каза Симидчиев.

Корупцията в здравеопазването също е проблем, който трябва да бъде решен, смята Симидчиев. „Друг голям проблем е корупцията и вмешателството при вземане на решения от страна на различни вредни индустриални интереси, като тютюневата и алкохолната индустрия“, каза Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase