Около 40 къщи бяха унищожени при голям пожар през август в Долно село край Кюстендил. След него ощетените трябваше да изберат дали да продължат да живеят там или да се преместят другите.

Един от хората, които бяха поставени пред тази дилема, е Станойко Георгиев. След огъня той решава сам да възстанови къщата си.

Още по темата
„Костваше ми много. Постепенно възстановяваме къщата, засега сме направили покрива. Държавата не ни даде помощи. Само аз и един съсед решихме да си възстановим къщите", признава той пред Нова тв.

Станойко разкрива, че материалите са много скъпи, както и услугите на майсторите. Някои от селяните са избрали да възстановят домовете си, други са се примирили и са оставили постройките в руини.

Има открита банкова сметка, в която са внесени само 1200 лв. Жители приканват, който има желание, да помогне.

Коментари Напиши коментар

5

Патил от наводнение

преди 7 месеца

Всеки български гражданин, чиито ЗАКОНЕН имот е постраал от бедствие има право на еднократна помощ в размер на 340 лв, без застраховка. Общинската администрация прави протоколи, снимки и праща преписката за цялото селище в Междуведомствената кобисия по бедствия и аварии. Тази комисия е към министъра на вътрешните работи (посл. засед. март 2021 г.).В началото на годината ни заля.От общината изпълниха всичко и пратиха преписка. От тогава - ни вест, ни кост! Дреме му на Дамаджаьо!

4

Анонимен

преди 7 месеца

Пожарите са включени към природните бедствия заедно с др. бедствия,а срещу природните бедствия жилищни и обществени сгради и имущество са застраховани на държавно ниво по графи унищожаване,увреждане до степен на неизползваемост с заплахи за съществуване живота на населението и стопанството с животни,материални щети за функциониращи и нефункциониращи обекти от по вид дейности на субекти съществуващи в обществено-административния живот и вписани в регистрите обществени по съществуване,дейности,др.

3

Трябва закон

преди 7 месеца

А държавата къде?Защо трябва с дарителски сметки да се оправят тези работи?Защо за болни особено за деца се събират дарения в сметки? Докога ще разчитаме на милостинята на хората?