Осъзнават ли българите значимостта на президентските избори? 
 
"Една личност, колкото и да е важна, не е определяща. Важна е политиката и тенденцията, която ще се следва. Президентът олицетворява това единствено на нацията, тази стратегия, която трябва да се следва. Но знаем, че при нас президентът има доста ограничени правомощия, така е по Конституция. Но доколкото може да се съдейства за сформиране на стабилно правителство, е полезно", каза писателят Иван Гранитски пред Bulgaria ON AIR.
 
"Тук не са важни толкова предизборните сцени, колкото предишните 5 години от дейността на Румен Радев. Виждаме, че българският гласоподавател е оценил тази принципна и последователна политика", допълни Гранитски.
 
Димитър Бочев сподели, че двамата са били морално задължени да гласуват. И двамата споделят мнението, че българите не са народ за президентска република.
 
"Но оценката ми ще бъде противоположна. В моите очи по-достоен президент щеше да бъде проф. Анастас Герджиков. Заради светския дух, който носи, но добър или лош - ген. Румен Радев е избран и ние ще си носим последствията от този избор. Народите по правило са глупави, аз умни народи не познавам, познавам само личности. Радев оправда и окупацията на Крим. А това значи индиректна покана към Кремъл, а те само това чакат, за да ни окупират и нас", контрира Бочев.
 
Той смята, че чрез това изявление Радев ни е вкарал в група държави, в които нямаме място. "Кой оправдава агресията в Крим? Иран, Сирия, Северна Корея, Афганистан. Това ли са нашите еталони?", попита писателят.
 
"Нека да видим двойния стандарт на доста държавници от ЕС по отношение на близката и по-далечната история. Преди 10 години Косово бе по същия начин насилствено откъсната от Сърбия. А що се отнася до Крим - от 200 години знаем, че Крим е руски. След това, по някаква глупава прищявка на тогавашния лидер на Съветския съюз, Крим е даден в състава на Украйна. След промените при едно съвсем демократично гласуване над 95% от населението на Крим гласува връщане към майката родина", посочи той.
 
"Ако погледнете политическата карта, ще видите колко много бомби със закъснител са заредени след края на Втората световна война. Тя започва заради същия безпринципен дележ и разпокъсване на нациите. България пострада най-много с Унгария и Германия. Земи бяха откъснати отвсякъде и бяха прогонени над 1 млн. български бежанци. Така че думите на Радев не са грешка, той каза, че това е реалността", коментира още Гранитски и добави, че новият президент трябва да работи в посока връщане на българите, които от дълги години са в чужбина.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase