Снимка: БГНЕС

Общ преглед
България издържа този изпит по демокрация, не се поддадe на опитите да се посее етническо разделение, разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата.

Това заяви президентът Румен Радев, който спечели втори мандат.

Още по темата
Радев благодари на гласувалите и на работилите за изборите, на предизборния си щаб и на партиите, които са ги подкрепили с Илияна Йотова.

Демокрацията функционира благодарение на вас. Искам да поздравя проф. Герджиков и всички кандидати, за това, че дадоха своите идеи за България, каза още той.

По думите му приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, който ясно открои волята на нашия народ за промяна, за отстраняване на мафията от властта. Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще се върнат към познатото старо, не се сбъднаха. Връщането на статуквото на бял кон не се състоя, въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха и положиха огромни усилия да отблъснат хората от избори, подчерта Радев.

Той посочи, че новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да простят на партиите в него.

По думите му очакванията на обществото са, че трябва да се види отчетливо политическо мнозинство, което незабавно да предприеме реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци, да вземе отлагани с години решения, а борбата с пандемията остава приоритет, както и подкрепа за нуждаещите се.

Новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, особено когато залогът е българската идентичност и история и правата на нашите сънародници зад граница, подчерта той.

Нашият слоган "С вас сме" остава наше кредо и за в бъдеще, това е победа на разума и на единната ни вяра и желание за законност и справедливост, подчерта той.

По думите му предстоят още много и сериозни усилия, но България излиза от застоя и автокрацията на пътя на модернизацията. Аз съм оптимист, подчерта Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посвети победата на изборите в личен план на баща си, а в политически - на Стефан Данаилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase