Снимка: Bulgaria ON AIR


"Инструментите на българските политици за овладяване на инфлацията са ограничени. Тази инфлация, която виждаме, е предизвикана от глобални тенденции, които по никакъв начин не зависят от България. Говорим за това колко петрол добиват държавите в ОПЕК, какви са отношенията на ЕС с Русия, както и какви са политиките на големите централни банки по света", посочи Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика в ефира на "България сутрин".

За първи път от 12 години цените на стоките и услуги растат толкова бързо. В момента инфлацията е около 6%, като очакванията са тя да се ускорява през следващите 5 месеца, изтъкна икономистът.

Хората трябва да бъдат подготвени. По отношение на производителите - има проблеми заради цените на енергетиката. Служебното правителството обяви в края на миналия месец леко сваляне на цените, но за крайните потребители все още няма такива мерки", посочи Вулджев.

Икономистът коментира и възможността за евентуална бъдеща финансова криза.

"Рано е да се каже на този етап дали ще има финансова криза. Рисковете са завишени. Ситуацията,  в която се намират правителствата и централните банки, е много по-рискова, отколкото преди две години", уточни събеседникът на Bulgaria ON AIR.

Според него в момента централните банки са изправени пред парадоксална ситуация.

"Ако не ограничат отпечатването на пари, не вдигнат лихвите, то инфлацията ще продължава да се ускорява. Ако вдигнат лихвите, рискуват да се случи рязко свиване на икономическата активност и да има криза", смята Вулджев.

Икономистът каза още, че златото е най-сигурният актив за защита от инфлация и икономическа криза.

"По-голямата част от българите се защитават от инфлация с инвестиция в имоти, но при тези цени това може да е по-скоро рисково", подчерта той.

По думите му, колкото и добро да е правителството, то само по себе си няма да осуети инфлацията изцяло. "Може да се помисли за реформа в ДДС и акцизите, тъй като това са данъци, които пряко влияят на всички стоки", смята Вулджев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase