Снимка: Bulgaria ON AIR

"Когато се случи инсулт и намерим бременна жена, всички решения умножавате по две. По принцип при бременните жени почти всички процедури са нежелателни, почти всички лекарства са нежелателни, всички интервенции, изследвания са нежелателни, а ние трябваше да направим доста рентгенови изследвания тази нощ", обясни доц. Росен Калпачки пред Bulgaria ON AIR.

Преди дни уникална операция спаси живота на 34-годишна жена, бременна в петия месец, която получила инсулт. В момента тя и плодът ѝ са добре. На 10 срещу 11 ноември през нощта съпругът на жената забелязва, че лицето ѝ се изкривява, губи говор и има усещане за слабост в ръката. Първите признаци на инсулт. Веднага викат Спешна помощ.

Още по темата
Лекарите откриват тромб в една от най-големите артерии на мозъка. Най-голямото предизвикателство тази нощ е вземането на решения, за да се спасят и двата живота, без да се предизвикат увреждания.

"Влизайки вътре, знаеш, че трябва да се свърши тази работа. Никога не съм се замислял колко време ще ми отнеме. За да запазим плода, трябваше да бъде облечена в оловна престилка, тъй като процедурата се извършва в сред с рентгенови лъчи", разказа д-р Нурфет Алиоски.

"Най-голямото предизвикателство както за нас като акушер-гинеколози, така и за бебенцето е изваждането на съсирека от мозъчните съдове на майката, пълното нейно възстановяване, без да навредим на плода", посочи д-р Красимира Жекова.

При случаи на инсулт времето е решаващо. След шестия час от първите симптоми вместо да се помага, може да се окаже, че се вреди на пациента.

"Трудно е наистина. Адреналинът и притеснението, и всичко останало е изключително високо. Аз останах 24 часа с тях. Това са може би случаите, които ги помниш дълго време", сподели д-р Нурфет Алиоски.

Майката и плодът са в добро състояние и са под наблюдение. А д-р Алиоски с усмивка споделя, че са му обещали да бъде кръстник на момиченцето.

Болница "Света Анна" може да се похвали с още една добра новина. Истински бейби бум. За повече от денонощие в болницата проплакаха 16 бебета.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase