Снимка: Pixabay

Повечето потребители в страната ще могат да се впишат в графата на ползващите по 3 кубика евтина вода. Средностатистическият българи изразходва по 99 литра на ден.

В пет големи града обаче нещата не стоят така. Това са Благоевград, Бургас, Кюстендил, Перник и София. Там хората харчат по над 100 литра дневно, сочат данните на Националния статистически институт за изминалата година, пише „Монитор“.

Идеята е от преди над 10 години потребителите, които харчат повече вода за битови нужди, да я плащат по-скъпо.
У нас се ползва израелския опит по темата. До 2050 г. една трета от световното население ще живее в държави, изпитващи недостиг на вода. Населението в градските райони се увеличава всяка година, нараства и нуждата от питейна вода. Почти една четвърт от нея, а на места дори около 60%, се губи в градските райони.

Затова при месечно потребление до 3 куб. м на човек  ще бъде на една стойност, но при надвишаване на потреблението над това ниво, цената също ще се увеличава, обмислят от Министерството на регионалното развитие.

Новото нормативно положение ще залегне в подготвяния проект на Закон за ВиК и други нормативни актове, необходими за изпълнението на проектите в отрасъл ВиК, които очакват финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост. Обещанието е българските граждани да получават вода на ниска, социално поносима цена.

Още по темата
Според данни на НСИ за десет години средното потребление на човек от населението се е увеличило с около два литра, за да достигне 99 литра на ден. Това означава, че средната месечна консумация в бита у нас е 2970 литра вода на човек. Един кубик е равен на 1000 литра. Така болшинството ще плащат по-евтина вода при евентуалното въвеждане на диференцирана цена.

Най-пострадали от лимита от 3 кубика ще бъдат живеещите в Югозападния район. В столицата дневната консумация на вода е 124 литра на човек според данните от статистиката или около 700 литра над нормата.
В Благоевград, Кюстендил и Перник харчат съответно 113, 101 и 107 литра на ден. На юг по морския бряг също потреблението е по-високо заради повечето туристи в градовете по Черноморието. Там средната консумация е около 107 литра на човек на ден. Но не и на север, където са под средната норма – във Варна харчат по 97 литра.

Най-малко вода на ден в литри на ден ползват в Търговище (66), Сливен (69), Шумен (78) и Хасково (79).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase