Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Български предприемачи разработиха мобилно приложение, което има за цел да улесни отношенията между наематели и наемодатели. „Те ще виждат в реално време има ли неплатени битови сметки за имота, както и дали наемателят закъснява с внасянето на месечната сума. А когато бъде извършено плащане, страните веднага ще получат известие“. Това заяви Йонко Лазаров, съосновател на Immotech, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Идеята за мобилното приложение се роди преди две години, след като анализирахме проблемите, свързани с управлението на жилищните имоти под наем, обясни Лазаров. Първо се насочихме към модел, който улеснява намирането на жилище под наем, но след като видяхме, че пазарът предлага достатъчно такива решения, се насочихме към управлението, добави той.

Платформата ще позволи дигитализиране на договорите за наем, като най-важните клаузи ще могат да се качат онлайн – продължителност на договора, сума и дата на плащане, контакти на двете страни, анекси и др. Наемателите имат опция да платят месечната сума и директно чрез приложението, използвайки банкова карта, обясни събеседникът.

"Сивият сектор в недвижимите имоти не ни притеснява. Все повече хора желаят всичко да бъде на светло и да си декларират получените доходи от наем.“, допълни гостът.

По данни на Националната агенция за приходите близо 125 000 физически лица са декларирали доходи от наем за 2020 г. Част от тях отдават повече от един имот. Има обаче и хиляди собственици, които все още не сключват договори с наемателите, за да избегнат плащането на данъци.

Мобилното приложение може да се ползва срещу месечен абонамент (дава се 1 месец за безплатно тестване), като в определени случаи платформата поема таксите за превод на наема.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase