Започна приемът на заявление за новата помощ от 300 лева за хора от уязвими групи за отопление заради поскъпването на горивата. Средствата ще се изплатят еднократно през декември. Хората обаче все още не са наясно с условията, предаде Bulgaria ON AIR.

Тинка Атанасова живее сама. Казва, че е с малка пенсия и има нужда от помощи.

"300 лв. вземам, имам ТЕЛК, заболявания и не ми е лесно. Доста лекарства купувам. Отоплявам се с твърдо гориво, дърва и въглища", сподели тя.

Тинка не получава помощ за отопление, тъй като надвишава определената граница за доходи. Разбрала е за новата помощ, но не знае как да кандидатства.

"Чух, но не можах много добре да разбера какво е положението", каза пенсионерката.

В дирекциите "Социално подпомагане" вече приемат заявления за еднократната енергийна помощ от 300 лева. Критерият е доходът на лицата и семействата за 6 месеца назад.

"Критериите са средномесечният доход на семейството да не надхвърля с 30 лв. над диференцирания доход за отопление, както и по-малко от 6 месеца регистрация на адрес", подчерта директорът на ТД "Социално подпомагане" - Велико Търново Мая Пешева.

Документи за кандидатстване за помощта се приемат до 23 ноември. Освен на място, може да се кандидатства и онлайн.

"Една голяма група лица, които са получили отказ за отопление, ще бъдат преразгледани служебно, и през декември помощта ще им бъде изплатена", обясни Пешева.

Много пенсионери въпреки ниските си пенсии също надвишават критериите и не успяват да се класират за никоя помощ.

"50 години трудов стаж - моята пенсия е 351 лв. Така, че не влизам никъде. Ако може да се живее с толкова пари...", каза пенсионерката Кирилка Овчарова.

За допълнителната помощ служебният кабинет отпусна 15 млн. лв. Очаква се с нея да бъдат подкрепени около 50 000 семейства в затруднено положение през предстоящия зимен сезон.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR.

 

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 6 месеца

А помощ за кисело зеле ще дават ли???

14

АБЕ , УМРЕЛ СИ...

преди 6 месеца

..ЩОМ ЧАКАШ ПОМОЩИ ОТ ПАРТИЯТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!КОЛКО ГОДИНИ ТРЯБВА ДА МИНАТ , ЗА ДА ГО ПРОУМЕЕТЕ...ХА,ХА,ХАААААААААА

13

До 16

преди 6 месеца

Сега трябва да получи щом разликата е 30 лв.