Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Администрацията в големите общини затруднява собствениците на поземлени имоти, като не им позволяват да строят върху собствеността си, ако уличната инфраструктура около новата сграда не е изградена за тяхна сметка. Това заявиха арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България и Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Поводът за тяхното гостуване бе, че на 5 ноември Конституционният съд отхвърли като противоконституционни две нови разпоредби в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които задължават инвеститорите да осигуряват необходимата публична инфраструктура около обектите си.

Двата спорни текста са в чл. 148, ал. 16 и в чл. 178, ал. 3, т. 5 от ЗУТ и бяха вкарани в проекта за изменение на закона между първо и второ четене през януари в 44-тото Народно събрание. Техен вносител беше депутатът Александър Ненков от ГЕРБ по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, а разработването им бе от екипа на главния архитект на столицата Здравко Здравков.

“Без да са виновни, голяма част от строителните фирми и проектантите отиват на трудовата борса, защото няма работа. В общините, в които има по-слаб инвестиционен интерес, нещата стават трагични", заяви арх. Милков.

Георги Шопов допълни, че решението на Конституционния съд е важно от държавническа гледна точка, защото демонстрира, че в България все пак има механизми, които да коригират лошото законодателство. От друга страна обаче все още няма решение за ситуациите, в които в пределите на нечия частна собственост влиза и улица.

“Ние предлагаме следното. Общината има право да придобие онази част от нечий имот, която попада в улица, като плати крайните подобрения на собственика. Става дума за барака, шахта, ограда или нещо такова. По този начин собственикът получава многократно увеличение на стойността на своя имот.”, обясни той.

Арх. Милков посочи, че в годишните общински бюджети задължително трябва да присъства и перо за отчуждаване на частни терени, които попадат в пределите на улица, както и за последващото изграждане на уличната инфраструктура. Георги Шопов допълни, че по света няма практика общината специално да заделя пари за отчуждаване, защото такъв бюджет би бил непосилен. За сметка на това е измислен механизъм, при който собственика се отказва от 25% от имота си, за да могат да се изградят улици, паркове и детски градини. Той обаче даде пример за начин, по който да се осигури финансиране за изграждането на инфраструктура.

“В Сърбия се плаща комунална такса, която стига до 100 евро на кв. м. Предприемачът я плаща на общината и администрацията изгражда цялата инфраструктура. По този начин може да се прогнозира колко ще струва дадена инвестиция, общината изпълнява цялата строителна дейност, а не се прави на парче.”, даде за пример Георги Шопов.

Целия разговор може да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase