Снимка: БГНЕС

Парите за извънреден труд на подполковник Валентин Терзиев ще бъдат изплатени, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред БНР.

Още по темата
Подполковник Терзиев загина на 9 юни при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел в нощни условия край Шабла.

Жената на пилота - Димитрина Попова, заведе дело от името на сина му за неизплатени суми.

Искът е за близо 70 хиляди лева заради три хиляди часа извънредни дежурства и според Попова това се случва на абсолютно всички пилоти, които носят бойните дежурства, когато напускат системата.

Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов не отрече, че това е казус за другите военни.

"Когато има ограничен брой пилоти, които са достигнали до такава натренираност да носят бойни дежурства, естествено е, че ограниченият кръг прави невъзможно компенсирането на извънредния труд във времето и се натрупват по този начин доста компенсации. Командирите търсят начини за компенсиране. Но финансово, но нормативната ни база не позволява в момента на военнослужещи… затова се трупат компенсации във времето", обясни той.

Ефтимов призова за широк политически консенсус за проектите за модернизация на армията ни. Тя в момента "не съответства на темповете на въоръжаване и превъоръжаване на съседните държави", каза още той.

Поради тази причина, когато през първото тримесечие на 2022 г. страната ни получи отговор на искането за нови 8 изтребителя, трябва да има парламент, който да одобри новите финансови параметри.

Парламентът ще трябва да одобри и инвестиционния разход за 3 координатни радара, припомни Ефтимов.

Той се надява на широк политически, обществен консенсус, за да вървят проектите за модернизация на армията.

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 2 месеца

Съпругата на Терзиев е наясно с всички факти и не им се получи да заметат истината. Много ме кефи тази жена.

41

Hahaha

преди 2 месеца

Работил извънредно и пак не се научил да лети безопасно както летят всички истински пилоти. Жената на некадърник първо да плати щетите нанесени от пишман пилота!

40

Иванова

преди 2 месеца

А само загиналият пилот ли е работил извънредно? Логично всички негови колеги имат да получават обезщетения за извънреден труд! Защо МО не се разплати с всички преживе?