Снимка: Bulgaria ON AIR

1103 лв. на човек са необходими към края на септември, за да посрещне разходите си за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло и транспорт. Това е с 56 лв. повече от края на миналата година.Това показват данните от изследване на КНСБ. Причината за това са повишаващите се цени на храни и горива.

Според синдиката, за да живее нормално едно тричленно семейство, всеки родител трябва да получава поне 992-а лева на месец. През декември миналата година сумата е била с 50 лева по-малко. И още от данните: над милион и 600 хиляди българи не могат да си позволят нищо друго, освен да покриват нуждите си от храна и да плащат сметките си. От КНСБ настояват за ускорен ръст на заплатите.

На столичния пазар "Красно село" срещаме Атанас. Казва, че през последните месеци има съществено поскъпване.

"Всички го усещаме, това е ситуацията като общо, държавата без правителство - сериозно и стабилно, няма как да има някакво бъдеще", коментира той.

Атанас има съпруга и две деца. Признава, че напоследък се налага да се съобразяват повече, когато пазаруват.

"Според мен на човек му трябват поне 2 хиляди лева на член от семейство, за да живее нормално. Разбира се, че няма как да взимаш 3,4 пъти по-малко от средния европеец и да живееш нормално", каза още той.

Давид от Русе обаче казва, че въпреки трудните времена, той и 6-членното му семейството му се справят с посрещането на нуждите си.

"Смятам че всяко семейство може да преразпредели бюджета, с който разполага и да ореже някои излишни неща. За мен и моята съпруга не е важно дали ще ходим на дискотеки, купони, дали ще харчим за цигари, алкохол. Това е спестено при нас", заяви той.

Според данните на КНСБ в момента необходимият нетен месечен доход на работещ, за да може да покрие разходите за издръжка, са поне 1103 лв. От началото на годината размерът на необходимия доход за издръжка на 3 членно домакинства нараства със 100 лв.

"Означава че всеки един от двамата родители трябва да получава не по-ниска заплата от 992 лв., с която може да достигне и осигури приемлив начин на живот", поясни зам.-директорът на ИССИ към КНСБ Виолета Иванова.

Данните на КНСБ показват, че през последното тримесечие се наблюдава ускорено нарастване на цените на основни хранителни стоки. Нарастват обаче и цените на електроенергията, топлинната енергия и тока за бизнеса.

Иванова обясни, че прави впечатление, че при нехранителните стоки силно нарастване има при бензините с 30%, при природния газ за битови нужди с 67%, а това се отразява върху ръста на издръжката на това домакинство.

За съжаление прогнозата на КНСБ също не е добра. Очакванията са за продължаващ ръст на цените. От КНСБ настояват от 1-ви януари минималната работна заплата да бъде увеличена на 764 лева.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase