Снимка: Bulgaria ON AIR

Идващата финансова криза ще повтори тази от 2008 г., но в по-зловещ вариант. Това е прогнозата на икономиста проф. Красимир Петров, направена в студиото на "България сутрин".

Според статистиката 1103 лв. са били необходими към края на септември на човек, за да посрещне разходите си за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло и транспорт. Това е с 56 лв. повече в сравнение с края на миналата година.

"За София нужните средства са 1250 лв., за провинция - 950 лв. Това са реалностите, в които живеем. Инфлацията е между 15 и 20% през последните 12 месеца. Ясно е, че НСИ дава в пъти по-ниски стойности", заяви икономистът.

България увеличава паричната си маса с 1 млрд. лв. месечно, което е двигател на инфлацията.

"Ние не можем да увеличим пенсии и заплати, без да увеличим производителността, а през последните години реално затворихме икономиката. Имаме предпоставки за повторение на финансовата криза от 2008 г., но в далеч по-злокобен вариант - с висока безработица, тежка инфлация", прогнозира икономистът.

Той подчерта, че в голяма степен ситуацията зависи от кредитната политика на търговските банки.

"Кредитната ваканция свършва на 31 декември. Ако банките укротят кредитирането, това ще доведе до тежка криза. Другият вариант е да продължат да разсрочват лошите кредити, което ще доведе до още по-лоша инфлация. Нямаме полезен икономически ход, освен затягане на плана", анализира Красимир Петров.

Според него в създалата се ситуация частните съдебни изпълнители и фирмите за събиране на лоши кредити ще процъфтяват.

Той прогнозира, че  вероятно ще гръмне жилищният балон, който се надува в последните 3-4 години. Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити, уточни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

И опроверга твърденията, че българите увеличават спестяванията си в банките.

"Спестяванията не растат, а падат. Това че се увеличават депозитите, е следствие на повечето кредити, давани от банките. Когато банката даде ипотечен кредит, той влиза по сметка на кредитополучателя и оттам към продавача", коментира проф. Петров.

Коментари Напиши коментар

110

гражданин

преди 6 месеца

АМИ ОЗАПТЕТЕ КОЛЕКТОРИТИ И ЧСИ В ТАЗИ КРИЗА..ЗА 2 ЛВ. РЕГИСТРИРАТ ФИРМА И СА ВЕЧЕ КОЛЕКТОРИ..ГРАБЯТ ЗАПЛАШВАТ..КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА ДА ГИ СПРЕ..БОРИСОВ ГИ СПРЯ ЗА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ А ВИЕ КАНДИДАТИТЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТЕ ЗАЩО НЕ ГИ СПРЕТЕ НАРОДА ВЪЗДУХ ДА ВЗЕМЕ ПОНЕ ЗА МАЛКО..ЕЙ НЯМА ДЪРЖАВНИЦИ В ТАЗИ БЪЛГАРИЯ..САМО ГОВОРЯТ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И МИСЛЯТ ЧЕ НЯКОЙ ИМ ВЯРВА..

109

икономист

преди 6 месеца

Но най-важната причина за това нарастване на спестяванията на хората, е това, че те в голямата си част изобщо не са пари на обикновенните хора, а на мултимилиардери, които по всяка вероятност са акционери в банките. И понеже не искат да се знае нищо за тях, и най-вече за произхода на средствата им, ги отчитат като отделни по-малки депозити.

108

Анонимен

преди 6 месеца

Кое й е зле на Русия в момента?