Едно единствено българско училище носи името на жив възрожденец – потомственият дипломат и филантроп Иван Станчов. Училището се намира в Лондон.
 
"Тази година към 200 деца учат в училището. Предишни години сме имали към 280 деца, но ние бяхме първото училище във Великобритания, сега има над 70 и това е много радостно, защото общността тук се разрасна изключително много", каза директорът на българското училище "Иван Станчов" към посолството ни в Лондон Снежина Мечева пред Bulgaria ON AIR.
 
"Всяко едно българско училище по света върши изключителна просветителна дейност. На този празник искам да поздравя всички учители, защото знам колко отговорна, трудна, но в същото време и пълна с любов е тази дейност - да се посветиш на децата", заяви още тя.
 
"Ще си направим празнични часове, ще си поговорим за това, за което ние говорим почти през цялото година - пътят на България, на кого какво дължим, как е съхранена нашата духовност. Това е и нашата съвременна мисия - да продължим да съхраняваме онова, което сме наследили от истинските първобудители".
 
"Съществуваме от 15 години и за тези 15 години действително сме направили много, за да може тези милиони българи, които са извън България, да продължат да имат своите малки Българии. Всяко едно българско училище е една такава малка България зад граница", подчерта Мечева. 
 
"Аз съм от 34 години ангажирана с дейността на образованието зад граница. В началото децата бяха родени в България, докато сега процентът е обратен - повечето деца са родени тук. Това действително е изпитание, защото в чуждата среда наш дълг и мисия е ние да ги съхраним, да ги направим българи. Много често в чуждата среда съзнанието на малките деца е объркано и трябва да се положат усилия, за да може тази пътна връв да не бъде рязана и тези деца да съхранят националното си самосъзнание именно в нашето училище", изтъкна тя. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase