Снимка: Архив

Майки на трансплантирани деца поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров, след като стана ясно, че трансплантираното бебе в болница Лозенец е починало. Екипът, извършил операцията, е воден от настоящия директор - доц. Радосвет Горнев.

По думите на Деница Димитрова, това е второто починало дете за последните 5 месеца, което се е нуждаело от чернодробна трансплантация. Първото дори изобщо не стигнало до операционната. Според нея операцията е направена от хора, които нямат достатъчно опит в трансплантациите на деца.

"За съжаление след отстраняване на проф. Спасов от болница "Лозенец" няма специалист, който да извършва трансплантации на деца в България. Напразни бяха обещанията на новия директор на болница "Лозенец". Горнев каза че проблемът ще бъде решен. И министърът обеща, но такова нещо не се случва", заяви Деница Димитрова.

Това бе първата детска чернодробна трансплантация след отстраняването на проф. Любомир Спасов като директор на болницата и тя завърши с фатален край. Според майките на трансплантирани деца, доц. Радосвет Горнев, който в момента ръководи лечебното заведение, е отличен коремен хирург, но няма опит при чернодробни трансплантации на деца.

"За съжаление не е извикан и специалист от чужбина, който да се грижи за нашите деца. От общо 5-6 чакащи деца трансплантация, две си отидоха. Колко деца трябва да загубят живота си, за да се свърши работата и да се спасяват човешки животи?", пита разтревожената майка.

Родителите предлагат доц. Спасов да се върне в лечебното заведение поне като опериращ, другият вариант е да се викат специалисти от чужбина. От болница "Лозенец" заявиха, че няма да коментират случая, докато не излезе аутопсията на починалото дете.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase