Снимка: БГНЕС

“По отношение на инсултите България е рекордьор и то през последните две десетилетия. В света няма държава, в която заболеваемостта и смъртността от инсулт да е по-голяма", каза пред БНР доц. Росен Калпачки, началник на неврологичното отделение в болница “Света Анна“.

Според него причините са комплексни.

"Възможно е да има и някаква генетична предразположеност на населението. Според мен основната причина е, че сме доста немарливи по отношение на начина на живот и превенцията. Със сигурност българското население още не е запознато с ранните симптоми. Но и не сме свикнали да поемаме лична отговорност за здравето си. Покрай епидемията от коронавирус това става много ясно",  каза той.

Лекарят обясни, че инсултът е мозъчна смърт, умира част от нашия мозък. Кръвообращението към мозъка спира, запушват се някои от кръвоносните съдове или пък разкъсване на кръвоносен съд, мозъчен кръвоизлив, вследствие, на което част от мозъка умира.

Първите два-три до четири часа може да се приложи лечение, което почти да минимализира последиците от мозъчната смърт или даже напълно да излекува човека. Изключително зависими сме от времето.

Първи признаци

Белезите са три: внезапно изкривяване на лицето на човека срещу вас, внезапна загуба на сила в лявата или дясната ръка и внезапно нарушение на говора.

Обикновено хора, които получават инсулт, не усещат веднага този проблем или тяхната възможност за реакция е изключително затруднена. Това, което трябва да направят близките при съмнение за инсулт, е да заведат пострадалия до болнично заведение. Цялото време, от възникването на инсулта до възможността да се започне лечение, е четири часа.

Всяка болница, в която бъде заведен, дори на най-подготвената трябва от половин до един час време, за да може да организира лечението. Реално хората разполагат с около три часа.

Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемаст и смъртност по целия свят. В България смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. У нас се регистрират годишно около 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35 311 случая са с мозъчен инсулт.

От регистрираните 35 311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28 136 с различна степен на инвалидност, която при 10% от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase