Снимка: БГНЕС

По-малко туристи през зимата ще посетят курортите, прогнозира Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма.

„Ние на картата стоим в тъмночервено. А туризмът много се влияе от здравната обстановка. Все още на картата стоим добре, тъй като до зимния сезон има още два месеца”, каза той пред Нова телевизия.

Още по темата

Според него по отношение на туризма бедата е много голяма.

„Това, което посочихме над всичко като мярка, е ваксинирането. Нас ни гледат като процент ваксинирани и на картата на Европа стоим като лош ученик с много малко ваксинирани. Туристите ще бъдат значително по-малко през зимата”, предупреждава той.

И обясни, че заради влошената здравна обстановка в страната, останалите държави налагат различни мерки. Което ще откаже чуждестранните туристи да пътуват.

„Всяко нещо, което води до увеличаване на броя на ваксинираните, е важно. Туризмът през изминалата година искаше приоритетно да бъдат ваксинирани работещите. Асоциациите декларираха, че искат ваксинацията да е наравно с медиците, за да бъде подсигурен летния сезон”, припомни той.

В Банско хотелиерите не бързат с прогнозите, но смятат, че ще има липса на персонал. Надеждата е все пак сезон да има.

„Една част от персонала все още отказва да се ваксинира, не са готови, което ще е проблем. Постъпват резервации, надяваме се, че сертификатите няма да спрат туристите”, коментира управителят на хотел Надежда Атанасова.

„Малко ми е тъжно, че за трета година трябва да говорим по този въпрос, след като пандемията в много държави вече е преминала, в следствие на ваксинацията.Нямаме големи притеснения, тъй като голяма част от нас са преминали през този процес и сме приели, че това е начинът. Със заповедта, която беше издадена от днес за утре, хората са стресирани, имат нужда да направят промяна, да преосмислят плановете си. ”, Юлия Попова, която е председател на Сдружението на банските механи. Според нея въвеждането на мярката е трябвало да стане плавно и по-информирано.
 

 

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 4 седмици

Хехе, отново слаб сезон за туризма. Нещата отиват на добре. Скоро ще трябва да БУТАМЕ разни скапани хотели. Пожелавам ви масов фалит този път!

55

Анонимен

преди 4 седмици

Дали туристическия сезон ще е успешен,зависи само от цените и от качеството на услугите. Това лято се видя,че когато цените са поносими и услугите удовлетворителни,сезона е успешен.Д аже и много български богаташи предпочетоха Българскот Черноморие,но не в масовите курорти а в затворените комплекси,където услугите и цените са по ниски от такива известни туристически курорти и места по Света.

54

от СТАРИЯ НЕСЕБЪР

преди 4 седмици

Не знам за Лятото, но и сега има туристи, дори такива с кемпери.Обикалящите с велосипедите с големи раници на тях не ги броя.Маски ли?!Бегайте бе!