Ресторантьорите от цялата страна излязоха на протести срещу „зелените сертификати“, които са необходими, за да се отиде на заведения.

Антон Караколев стопанисва ресторант в центъра на Казанлък от 20 години. Решил се е на крайното действие и да демонтира 200 кв. м. от заведението си, защото вече не може да си позволи да плаща наема.

"Едно заведение, което вече 20 години работи в центъра на Казанлък, трябва да приключва работа заради мерките и рестрикциите, които взема правителството от днес за утре. Те искат да унищожат нашия бизнес, нашия бранш, нашия поминък. Да вземе хляба от ръцете на нашите работници", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

В ситуацията на Антон са много ресторантьори в цялата страна. Затова те се включиха в подкрепа на протеста в столицата с блокади и шествия в различни градове. В Пловдив към ресторантьорите се присъединиха адвокати, музиканти, фитнес инструктори.

Протестиращите в Бургас блокираха ключови кръстовища в града. Пропускани бяха само автобусите от градския транспорт.

"Има реално по една маса на вечер заета, няма как да издържаме бизнеса си по този начин. По принцип сме в локдаун, при 20% ваксинирани няма как да бъде по друг начин", коментира Манол Тодоров.

"Настояваме за свобода и право на избор. Ваксините са въпрос на личен избор", добави Илия Дамянов.

Още по темата
Във Варна недоволните поискаха да бъдат променени условията за издаване на "зелени сертификати".

Въвeждaнeтo нa "зeлeния cepтифиĸaт" вдигнa нa пpoтecт пpeдcтaвитeли нa paзличнитe бpaншoвe в Pyce.

Хотелиерите във Велинград също излязоха на протест и предложиха конкретно решение за излизане от кризата.

"Да се каже затваряме на първи, можем да ви отворим след две седмици. Но затваряйки ви на първи трябва да знаете, че на другия първи всички трябва да сте със "зелен сертификат". Всичко щеше да се нормализира по болници, нямаше да има недостиг на легла. Щяха и да се нормализират цените, защото никой не работи и нямаше да има консуматори и там щяха да се нормализират цените", обясни позицията си зам.-председателят на БХРА Златко Златанов.

В Хасково протестиращите символично "зазидаха" входа на Областната администрация, защото според тях държавата не ги иска и те не искат държавата.

Коментари Напиши коментар

94

Анонимен

преди 1 месец

Кожухарова, в Конституцията на Република България ясно е регламентирано че всеки български гражданин има изконно право на труд! Но също и на ЖИВОТ! Никой не може да си измисля условия ограничаващи правото на труда, защото това противоречи на Конституцията! Не е вярно! При епидемии, при пандемия се взимат мерки за обществото като цяло! За да опазят първо ЖИВОТА, после и на труд!

93

Анонимен

преди 1 месец

Те самите (с малко изключения) винаги са взимали голяма част от хляба на работниците си, включително и от бъдещите им пенсии т.е. от старините им! Да не говорим за данъци, което намалява възможността на държавата за по-добри условия на всеки аспект от живота им (и на цялото общество, щом са толкова значими!).

92

хаха

преди 1 месец

Много се загрижили за работниците,които иначе осигуряват на 4 часа труд.