България се нареди в топ 5 на страните от Евросъюза с най-бързо растящи цени на горивата. Поскъпването за първите 9 месеца на годината е с 28%, а средното за Европа е с 22%.

Добрата новина е все пак, че цените у нас са по-ниски от европейските. Литър бензин в Българи е по-евтин с 0,83 лв. Последната промяна в цените на горивата е от снощи, като с по няколко стотинки дизелът и бензинът се покачват през няколко дни.

Още по темата
Милен Стойков е шофьор от 20 години. Пресмята с колко е поскъпнял бензинът, от който зарежда само за година.

"Около стотина лева беше един резервоар, а сега е за 125 лв. Разликата е 20 лева, но не е малка на фона на доходите. Трябва да се предвиждат тези скокове и цени", заяви той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според анализ на Института за пазарна икономика, цените на горивата у нас са по-евтини, но струват по-скъпо на потребителите.

"При нас горивата са по-голямата част от бюджетите на домакинствата, отколкото в повечето страни в ЕС. При нас горивата са по-скъпи, отколкото за едно средно европейско семейство", посочи Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

До края на година не се очаква промяна в цените на крайните продукти и битовете сметки, заради поскъпването на горивата.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase