Съсловната организация на фармацевтите обяви, че ще съди държавата за дискриминация в условията на пандемия. Защо фармацевтите се смятат за дискриминирани от здравното министерство?
 
"Българският фармацевтичен съюз се обърна към българския съд, за да установи дискриминация. Тя не е само в условията на пандемията, тя ескалира сега. В държави, в които приоритет е здравето на населението, фармацевтите имат социална роля и в центъра на здравната система не е лекарственият продукт, а фармацевтичната услуга", посочи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според нея всеки втори пациент с хронични заболявания приема неправилно своите лекарства, а това води до удължаване на заболяването и до появата на заболявания.
 
"Отчаяно се нуждаем от дигитализация на процесите, за да имаме данни да управляваме системата. Знанията на фармацевтите помагат на хората да използват правилно лекарствата", подчерта проф. Сербезова.
 
"Постоянно получаваме удари от системата. Хората може би смятат, че лекарствата са скъпи, но по-голямата част от тези суми отива за заплащане на доставчици, производители и търговци на едро. В пандемията това ескалира", коментира още фармацевтът.
 
"Не сме получили никаква финансова подкрепа от държавата. В аптеките държавата не е осигурила нито една маска по време на пандемията в началото, когато нямаше. Проверяваха ни защо продаваме маската на 2 лв. Никой не провери защо получаваме маските на 1,80 лв. като вчера сме ги получавали на 0,05 лв.",  уточни главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.
 
"Фармацевтите са медицински специалисти на първа линия, а аптеките са здравни заведения. Ние сме на първа линия, но не получаваме отношение и подкрепа. Акцентът не е върху финансирането. В сравнение с инвестирането в други медицински съсловия, исканията на фармацевтите са скромни и дори закъснели", добави проф. Сербезова.
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase