Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Чакахме до последния момент да обявим правилата, които подготвихме и това беше грешка, но се опитвахме в най-късен етап да вземем тези мерки. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на пресконференция в МС по повод въведеното изискване за зелен сертификат.
Още по темата
Той изрази надежда мерките, които определи като меки, да са временни, в рамките на няколко седмици и припомни, че през лятото ограничения нямаше.

България се намира в труден момент, момент на множество изпитания, които можем да преодолем само с общи усилия, подчерта премиерът.

По думите му изправени сме пред сериозни кризи.

Добре разбирам основанията за негативните обществени реакции и напреженията. Няма да се оправдавам, да, направихме грешки, и се опитваме да коригираме действията си, когато е необходимо, но и положителни стъпки, които ще се усетят след време, посочи той.

Янев подчерта, че българската здравна система е на границата на своя капацитет да се справи със ситуацията и да осигури грижа за нуждаещите се от болнично лечение.

Премиерът каза, че въведените от здравното министерство мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори или от желание да се ограничават гражданите.

Това, което предприемаме в момента, като временна мярка, надявам се с хоризонт няколко седмици, е провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани, защото алтернативата е да затворим държавата, по подобие на последиците от 2020 година, с които се справяме и в момента, подчерта Янев.

Той заяви, че е готов да понесе цялата политическа отговорност за това, но въпросът е дали заедно като общество можем да носим отговорност за своето настояще и бъдеще.

Призовавам за малко търпение, за разбиране и за повече солидарност, за да преодолеем настоящата ситуация заедно, заяви премиерът. Той подчерта обаче, че наблюдаваме ситуация, при която определени фактори се стремят да подкопаят политическата система, за да си осигурят предимство на изборите.

Заради това премиерът се обърна и към партиите с думите, че тези проблеми нямат партиен профил.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар