Родителите трябваше да реагират мигновено, след като стана ясно, че в няколко области учениците минават в дистанционна форма. Как се справят родители и деца при ученето вкъщи?

Крис и Калоян са в трети клас. Още в първия ден онлайн обучението не минава и без технически проблеми - ученици закъсняват, платформата дава грешки. Близнаците признават, че предпочитат да учат в клас.

"На училище ми харесва, защото по физическо навън играем топка, футбол, щом сме тук вътре няма какво да правим, само упражнения", споделя Калоян.

Още по темата
Бързата промяна на обучителната форма изненадва и майка им Розалинда. За да учат децата им у дома, много родители са принудени да взимат отпуски. "Те отпуските не са безкрайни", коментира майката пред телевизия Bulgaria ON AIR.

В подобни случаи родителите могат да кандидатстват за държавна помощ. Розалинда обаче не смята, че това е от особена полза.

"Не мисля, че много хора ще могат да се възползват от това. В крайна сметка, човек като е на работа изкарва повече пари, никой не иска да е на помощи от държавата. Те са крайно недостатъчни, особено когато си с повече деца както моето семейство. Ние сме с 3 деца, ако разчитаме на помощи от държавата, това е абсурд просто", възмущава се Розалинда.

Все пак, тъй като децата са две, от училището осигуряват още един лаптоп.

А Розалинда споделя, че е благодарна, че детските градини продължават работа. В противен случай у дома трябва да остане и най-малкото ѝ дете, което е на 3,6 г. Това ще затрудни учебния процес на по-големите му братя.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase