Снимка: БГНЕС

Апелативният съд в Пловдив върна дело на Окръжен съд-Пловдив, образувано по жалба на Александър Терзиев /12 г./ - син на загиналия военен пилот подполковник Валентин Терзиев, свързана с неизплатен извънреден труд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съгласно решение на състава на Апелативния съд, качено на интернет страницата му.

Синът на пилота Терзиев, загинал на 9 юни край Балчик, съди Трета авиобаза Граф Игнатиево за положен, но неплатен на баща му извънреден труд. По данни на исковата молба става въпрос за 2967 допълнителни работни часа за времето от 26 май 2010 до 9 юни 2021 година, за които летецът не е бил компенсиран с почивка. Така синът му настоява за обезщетение от 70 000 лева.

Ищецът твърди, че неговият баща като военнослужещ е бил задължен да дава дежурства при условия и по реда, определени в уставите на въоръжените сили и с други нормативни и административни актове, издадени от министъра на отбраната, се посочва в решението на апелативните магистрати. Александър твърди още, че служебното време над нормалната му продължителност, е следвало да се компенсира с намалено работно време, а то не е извършвано адекватно през време на службата на неговия баща. В резултат на това към 1 юни 2021 г. (месецът, предхождащ освобождаването му от военна служба) той е имал 2 967 часа общо превишаване на служебното време, което не е било компенсирано с почивка.

В тази връзка момчето твърди, че при този режим на работа отчитането на служебното време на военнослужещите се е извършвало сумарно и когато разликата не е компенсирана с намалено работно време - с почивки до деня на прекратяване на правоотношението, и която разлика всъщност не представлява извънреден труд, то следва по аналогия от Кодекса на труда да се заплаща като извънреден труд, едва след прекратяване на договора за военна служба.

Молбата е подадена до Пловдивския окръжен съд на 28 юли т. г. чрез майката на Александър - Димитрина Попова, защото той е малолетен. Със свое определение от 23 септември т. г. Окръжният съд постановява, че се касае не за един, а за множество искове, тъй като периодът на неплатения извънреден труд е дълъг, и препраща делото по подсъдност на Асеновградския районен съд. Александър Терзиев обжалва и Апелативният съд в Пловдив се произнася, че искът не е за помесечно дължими суми, а за общо обезщетение, определено към момента на прекратяване на служебното правоотношение на загиналия пилот. Така със случая трябва да се заеме Пловдивския окръжен съд, защото определението на Апелативния е окончателно.

Коментари Напиши коментар

45

В АРМИЯТА

преди 1 месец

трудовите правоотношения е се определят от кодекса на труда, а от уставите.

44

Био-Печелбарката

преди 1 месец

платеното обучение за летци в много от западните държави е на 250 000$. Да му изплатят 70К и да си поискат 180К от алчната и фалшива био-печелбарка.

43

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен който написа: ". . .жената която даже не носи фамилното име на сина си". Не не СИНА а на МЪЖА си тя не е взела фамилното име.