Снимка: БГНЕС

За една бедна държава като нашата, която е във всичко последна, а само по смъртност първа, ние нямаме верен ход и трябва да изберем по-малкото зло. Това обаче се ражда в диалог.

Това каза пред БГНЕС Мартин Михайлов, който е добре познато лице от клубния живот в столицата. Той е управител на няколко клуба, между които „Строежа“, “Терминал 1“, „Кино Кабана“ и „Бийт“, занимаващи се предимно с концертна дейност.

Клубовете отчитат сериозен спад на приходите за последната година и половина.

„Те са заради ограниченията, наложени от държавата, а и заради това, че имаше притеснение в аудиторията. През тази година много хора преболедуваха или се ваксинираха и клубовете постепенно започнаха да се пълнят. Въпросът е, че работиха много кратко. За тези 10 месеца, които са минали тази година, 5 месеца дейността на нощните заведения беше забранена. В месеците, в които имахме право, работихме успешно, но въпреки това смятам, че ще имаме над три пъти спад спрямо 2019 година. Само за миналата година спрямо 2019 г., спадът е повече от 6 пъти. Оцеляваме чрез кредити и чрез отлагане на стари задължения. Желаем нещата да се подобрят и да успеем да наваксаме и компенсираме цялото това пропуснато време. Виждаме как е в Европа, гледаме пълните стадиони на Шампионска лига. Ако продължаваме така ще станем просто една тъмночервена точка на картата, която всеки ще заобикаля“, коментира Михайлов.

Като управител на заведение, Михайлов не е изненадан от издадената министерска заповед, която ще влезе в сила от 00.00 часа на 21 октомври.

„Нощните клубове не са изненадани от вчерашната заповед на МЗ“ , каза той и добави: „Нощните клубове и хората, които се занимават със събитийна дейност не са изненадани толкова, тъй като ние това го очаквахме. Все пак виждаме какво става в Европа, виждаме какво се случва и по спортните събития. Аз смятам, че този сценарий е неизбежен за България, защото все пак ние сме част от Европейския съюз. Изненадата от вчерашната заповед на министър Кацаров беше свързана с режима на работа на дневните обекти предимно, тъй като досега те имаха избор да работят и без да се изискват сертификати, но при определени ограничения в капацитета и работното време. Доколкото знам, след разговори между браншовите организации и министерството е било говорено това да остане, тъй като при толкова малък процент ваксинирани в България на нас ни трябва сериозен период за адаптация към новото ежедневие, което ни очаква всички нас”, коментира Михайлов.

Той подкрепя бойкота на бранша, въпреки че това е незаконно действие.

„Незаконните действия се случват винаги, когато една заповед е неадекватна”, каза още Михайлов и обясни:

„Последните няколко заповеди са пълни с противоречия. Например, за доказване на преболедуван COVID-19 се признава само PCR тест, докато в България скритата заболеваемост, това, че много хора решиха да се самоизолират, хора, които изкараха заболяването безсимптомно, както и тези, които си направиха антигенен тест, са онеправдани. В същото време се налага санкция. Това е абсолютно несправедливо. Няма решение на този много наболял въпрос. Повтарям отново – не е ясно какво ще се случи с безплатните тестове. Има сериозни доводи, за да се бойкотира тази заповед. Ние бойкотирахме и предната заповед по простата причина, че я сметнахме за тотално дискриминационна. Не на последно място, държавата със своите институции не дава никакъв положителен пример. Защо държавните институции не са описани в тази заповед, като и те би трябвало да са в режим, изискващ сертификати. Тези заповеди затова се консултират предварително с различни организации, за да има различни гледни точки и те да бъдат взети предвид. В момента някой трябва да действа, защото умират стотици хора на ден. За една бедна държава като нашата, която е във всичко последна, а само по смъртност първа, ние нямаме верен ход и трябва да изберем по-малкото зло. Това обаче се ражда в диалог. Не може да си говорил преди две-три седмици едно и сега да вземеш друго решение от днес за утре. Това се случва прекалено често и е нормално да предизвика нотки на недоволство и директен бойкот. При бойкот няма да стане въпрос за глоби просто, защото самите обекти ще си потърсят правата със сигурност. Тези заповеди дори и в момента се обжалват в съда“.

Ситуацията със скептицизма на българина относно ваксините и работата на изнесените пунктове, които досега работят вечер пред заведенията, Мартин Михайлов коментира така:

„Първо, скептицизмът е в изключително висок процент и второ, дори и човек, който досега е бил колебаещ се, се ваксинира, на него това ще му отнеме минимум 3 седмици, освен ако не избере еднократната ваксина. Напливът за тестове ще стане много осезаем и тези няколко пункта, които работят в момента няма да има как да го поемат, а и те са със специфичната роля да подпомогнат предимно работата на нощните заведения. Също така чакаме да видим какво ще стане с това обещание за безплатните тестове, доколко ще бъде осъществено на практика, защото такова решение вече трябваше да има и да се разясни как това ще работи с дата 21 октомври. Пунктовете, които българската Асоциация на заведенията организира са до голяма степен субсидирани от самите клубове“, каза още Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase