На прага на зимата, цените на тока все по-сериозно започнаха да вълнуват цялото общество. Първи засегнат от скока е бизнесът, който днес, заедно със синдикатите, излезе на протест. Те успяха да договорят с правителството компенсации за фирмите.

"Има съгласие, че това е най-бързият начин за реакция на този грабеж в отсъствието на парламент. Настояваме за компенсация от август, докато цените се нормализират. Тя да е равна на 3/4 от надвзетото. Това не са помощи, а възстановяване на надвзетото. Това са изработените от хората пари, които са им надвзети", заяви председателят на АИКБ Васил Велев в "Денят ON AIR".

Още по темата
По думите му високите цени през август бяха средно 218 лв. за месец. "Към утрешна дата през октомври е 369 лв. за мегаватчас. За днес за базов товар цената беше средно 482 лв., а в този час е над 650 лв.", даде пример той и отбеляза, че заради това компенсациите не може да бъдат фиксирана сума.

Велев е на мнение, че "мизерна" част от потреблението у нас е на газ и не може заради 7% поскъпване да има троен и четворен ръст на цените.

Експертът бе категоричен, че пазарният модел е сбъркан. Точно това е и един от въпросите за срещата на върха на 21 и 22 октомври в Брюксел. Нашата позиция е, че този модел на пазар на електроенергия трябва да се преразгледа. Това решение е в бъдещето, а на нас ни трябват неотложни мерки", каза още председателят на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

Бизнесът настоява компенсациите да бъдат изплатени преди да дойде време за плащане на октомврийските сметки, защото според Велев много потребители няма да могат да платят новите по-високи сметки, ако не получат компенсациите.

А ако парите не стигнат до предприятията до 1 ноември, Велев допуска, че ще възникне нов сериозен протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase