Снимка: Pixabay

Очаква се основните храни да поскъпнат с нови 7% до края на годината, прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред БНР.

Въпреки високите цени на тока и на природния газ обаче, няма да се стигне до рязък скок. Причините са конкурентният пазар и свитото потребление.

Още по темата

След върховите стойности в цените на храните през август и септември от началото на октомври пазарът се стабилизира, а потреблението се свива.

Задържат се цените на захар, брашно, варива и месо, казва Иванов.

„Общо взето само при олиото от основните хранителни продукти имаме някакво рязко изменение – 36% спрямо нивата от миналата година. Но бих искал да кажа, че това е доста по-ниско от нивата, които бяха през юли. Там се стигна до 53% разлика спрямо миналата година. Общо взето много добра е реколтата много добра на олио. Към момента се очаква една низходяща тенденция, тя не се случва вследствие на създадената ценова паника“, допълва той.

Заради по-високите цени на тока и газа незначително поскъпване до края на годината се очаква при продуктите от преработващата промишленост.

„При хляба при всяко едно положение ще има някакво покачване. При млечните продукти може би ще има някакъв
процент. Те и в момента задържат така и се борят хората. Същото ще стане и при месопроизводителите. Имаме един темп на нарастване – между 5 и 7 процента, или като потребителска кошница, ако от тези 27 основни хранителни продукти закупим по единица спрямо миналата година със 7 лв. е по-скъпа потребителската кошница“, коментира още Владимир Иванов.

 

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 6 месеца

Някой да каже на Фигуранта и пасмината му да спрат промяната :) Не да я продължават, ами да я спрат, че стана страшно. И какво ги чака януари, не ми се мисли :)

68

Анонимен

преди 6 месеца

Инфлацията,цените на тока и парното,и водата трябва да са теми номер 1 по всички медии.

67

БАС

преди 6 месеца

Ловя Бас че Цените на Храните ще Паднат .Лошо се очератава с цените на Тока , Газта , Дървата и Пелетите - Там САЩ водят Война срещу ЕС и Народа и . САЩ искат да сложат Ръка върху Доставките на ГАЗ и ТОК в ЕС , чрез Хакери на Борсата в Лондон .Но мисля че Европа ще се справи и ще се намалят Цените и ще се вдигнат Заплатите - Европа няма да Умре от една Борса . Европа е Трезва и не се подава на Спекулации на Хакери в Интернет - натискаш Бутон и ставаш Милионер през Нета .