Снимка: БГНЕС

Процедурата по избор на нови двама членове на ВСС е нередовна, съобщиха след края на втория изборен ден от изборната комисия. След като вчера от всички имащи право на глас над 2200 съдии гласуваха едва около 30 процента, днес, при втория опит за избор, вота си дадоха само 26 процента, уточниха от комисията.

За да е легитимен изборът, вчера трябваше да са гласували поне половината магистрати. Понеже това не стана, законът предвижда второ гласуване днес, но то трябваше да събере минимум 33 процента.

След близо три часа заседание изборната комисия е решила, че започва нова процедура от самото начало. Това решение е взето с 5 от гласовете на 9-членната комисия. Другите четирима членове са били на особено мнение.

Съдиите имаха възможност да изберат двама свои представители в кадровия орган, след като Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки.

За техните места в гласуването вчера и днес участваха съдиите Марина Михайлова и Деян Денев.

За бойкот на изборите първо се обяви Съюзът на съдиите в България, а след това започна и подписка сред съдии. Провалена процедура по пряк избор на член за ВСС досега не е имало.
 

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 година

Пано Лозанов иска да сложи негови хора, май докато не го сменят, няма да има рокади

3

Анонимен

преди 1 година

Защо бе гласувано два пъти? Какъв е тоя зор? Изборът се проведе на 16.10. Като не стана, трябваше да се обяви за неуспешен, като останалите избори, напр. за председатели на съдилища, и толкоз. И то - избор на хора за 10 месеца работа.

2

Анонимен

преди 1 година

Резултата говори, че самите съдии си нямат доверие помежду си, как тогава хората да им вярват, че съдят безпристрастно.