Снимка: БГНЕС

Трябва да има социално приемливо увеличение на цената на парното, коментира изпълнителния директор на „Топлофикация – София“ Александър Александров.

По думите му правителството трябва да осигури компенсации, които да помогнат за плавното преминаване към зимния сезон за всички българи. .

„Ние искаме разликата между цената, която КЕВР е определил за газ и цената, която ние плащаме за газ, да бъде поета от държавата. Това включва от началото на регулаторния период от юни до сега“, обясни инж. Александров.

Той посъветва потребителите да преминат на равни месечни вноски. По думите му това ще им осигури по-лек режим през зимата и ще разпредели разходите им за парно през цялата година.

Александров поясни,  че никой не може да си представи парното в София да спре, тъй като това би било край на енергетиката в България.

Още по темата
„Третият по-големина енергиен субект в България е "Топлофикация". В тежки зимни месеци ние произвеждаме почти 2 гигавата топлинна енергия. Това се равнява на производството на електроенергия на Козлодуй. По никакъв начин никой не може да си позволи "Топлофикация" да спре да работи. Това би било равно на апокалипсис“, описа ситуацията Александров.

„Няма нищо необичайно в това, което се случи в последните няколко дни. Както България, така и Европа е в енергийно цунами от средата на тази година. Алармирахме много по-рано всички институции в България, че ситуацията, в която се намира енергетиката и в частност "Топлофикация – София", е опасна, особено с навлизане на зимния сезон. Поискахме да бъде изработен механизъм за компенсации на разликата между това, което КЕВР е определил като цена за топлинната енергия, и стойностите, които достигна газта в последните месеци. Върху това се работи интензивно“, каза още шефът на топлофикационното дружество. "Булгаргаз" и "Топлофикация" не са обичайни търговски дружества. "Булгаргаз" е единственото лицензирано в страната дружество, което да бъде обществен доставчик на газ. То трябва да осигури достъпа и газта за всички във всяко едно положение. По същия начин стоят нещата и с "Топлофикация". Ние сме търговско дружество, но по същество сме социално дружество, което определя до голяма степен битието на 1,5 млн. граждани в София.

Ходовете, които "Топлофикация" има, са изключително ограничени. Ние работим в тежко регулиран режи. Стойността, на която продаваме топлината, е определена от КЕВР. По същия е начин е определена и стойността, на която ние купуваме газта, каза още Александров.
 

Коментари Напиши коментар

32

1-н

преди 1 месец

Бърз фалит за тези нагли крадци. Принудително си продават услугите.Аре фалит най на края.И не, не им ползвам услугите от 10 години вече...

31

Анонимен

преди 1 месец

До 14Ами ходи там да живееш- в Русия бе.Сървул! Заради такива като теб вече 80 години гнием в калта!

30

Анонимен

преди 1 месец

Ска трябва да е толкова, че да покрие реално изразходваната енергия. Защо аз, който живея в къща и се гърча при плащане на зимните сметки трябва да поемам задълженията на тези, които се разхлаждат през зимата с отваряне на прозирците, а не с намаляване на отоплението! Гадният комунизъм не си е отивал от България, не само с отоплението е така.