Родители са притеснени, че дистанционното обучение и дългото време пред компютър предизвиква проблеми със зрението при децата.
 
"Проблемите при учениците могат да бъдат късогледство, далекогледство и астигматизъм. Късогледството не се е увеличило по време на онлайн обучението, то е заложено генетично. Не може от това, че човек работи дълго време на компютър, да му се появи късогледство. На който му е заложено да бъде късоглед, дали ще работи на компютър или не, той може да си го развие", обясни началникът на отделението по офталмология в една от големите болници в София д-р Алек Топов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Специалистът изтъкна важността на профилактичните прегледи.
 
"Всяко новородено, преди навършване на 1 г., трябва да бъде прегледано от офталмолог, само специалистът знае за какви проблеми да следи и преглежда. Също така е добре зрението да се провери преди детето да тръгне първи клас. Ако има късогледство, ученикът може да не се справя, защото няма да вижда на дъската, но да не се знае реалната причина за проблемите с ученето", предупреди офталмологът.
 
"Нагледахме се на случаи, които бяхме забравили. Такива пациенти, каквито оперирам в момента, съм ги виждал преди 15 г. Това се дължи на страха на хората да ходят на лекар в пандемията. Те идват, когато положението вече е крайно. Заболяване като глаукомата отнема от зрението на човек, което не се връща. При диабетиците виждаме много запуснати случаи, когато не са ходили на лекар и ние почти няма какво да направим", каза още той.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase