Министерството на здравеопазването предлага да бъдат направени промени в Наредба 9, които предвиждат провеждане на допълнителни здравни дейности при новородени до 14 дни след изписване от родилното отделение, което ще се покрива от НЗОК.
 
"Наръчник за патронажната грижа е създаден от Алианс на българските акушерки. Това е справочник, с който са обучавани акушерките за патронажна грижа. Написан е в съответствие със стандартите на европейското законодателство  по отношение на акушерската практика. Всички новости, които има по отношение на акушерската практика, са залегнали в това помагало, което е в помощ на акушерките, които биха се включили в патронажната грижа", заяви председателят на Алианса на българските акушерки Павлина Герина в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Много ми се иска майките да не бъдат подведени. Акушерка може да направи патронаж, ако работи при личен лекар и той я упълномощи да направи това посещение", подчерта Герина. 
 
Председателят на Алианса добави още, че няма статистика колко акушерки работят при личен лекар. Работят сестри, които са по-скоро технически секретари, отколкото реално изпълняващи медицинско-компетентна грижа. 
 
"Много се надявам с един нов парламент и с промяна в здравеопазването в Закона за лечебните заведения да бъде допуснато акушерките през амбулаториите за здравни грижи, които предстои евентуално да може да открият, тогава да можем да договаряме заплащане", каза още тя.
 
"Имаме колеги в отделенията на над пенсионна възраст. Секторът е много тежък и те са много изморени. Много млади хора не дръзват да учат акушерство, защото отговорността е много голяма. Всъщност неглижирането на професията и липсата на стандарти, по които ние да работим, ние нямаме акушерски стандарт. Нямаме контрол. Няма надграждане на професията. Няма осъвременяване на знанията. Няма съсловна организация, която да се грижи за тези 1500 работещи акушерки в България", обърна внимание Герина. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

2

Дост

преди 3 месеца

БЛС ненавижда сестрите !!!

1

Едно време

преди 3 месеца

имаше педиатри