Кадър: БНТ

Никола Цолов е българинът с реални шансове да стане пилот от Формула 1. Алонсо и Фитипалди са не само негови кумири, но и реални приятели.

Той е само на 14, вече го наричат "Българският лъв", докато покорява едни от най-престижните състезания в света. 25 години след легендарната победа на Фернандо Алонсо на пистата в Генк тази година Никола Цолов е избран да се състезава със стикерите на великия пилот на същата писта в Белгия и се представя повече от великолепно.

В момента Никола се състезава за испанския отбор по картинг на двукратния шампион на Формула 1.

"Адреналинът е много голям и напрежението, когато някой е много близо зад теб и се пробваш да направиш всеки завой и всяка обиколка перфектно, за да не може да те изпревари", споделя Никола Цолов.

Всичко започва преди 6 години, когато бъдещият шампион се влюбва в картинга.

"През 2015 година баща ми ме заведе на картинг и всеки ден след училище ме водеше на картинг, на мен ми хареса, всеки ден след училище карахме. Той видя академия за млади пилоти през 2016 година и реши да ме запише и през 2016-2017 г. спечелих българския шампионат по картинг. След това решихме да пробваме извън България, в световните картинг серии, където нивото на пилотите е много по-високо. Всички са много по-конкурентни", разказва Никола.

През 2019 година печели картинг сериите от "Оупън къп", тази година на Европейското първенство е четвърти. Химнът на България може да прозвучи на подиума само след три седмици, когато е Световният шампионат в неговата категория. Подготовката е много тежка. Ментална и физическа. До него неизменно са родителите му.

"Всичко се случи, защото, когато в България, като видяха как кара Никола преди 4-5 години, специалистите в областта на картинга казаха, че той има невероятен талант и че трябва да пробваме състезания в световен мащаб. И така аз напуснах работа, за да мога да го следвам, да го подкрепям.
Той все пак е ученик, учи в училище, в което има специална програма за талантливи деца и е в самостоятелна форма на обучение, така че имаме подкрепа от училището в тази посока, явява се на изпити веднъж в годината върху целия материал, което също е много сложно, учи между самите състезания", каза майката на Никола Мирослава Цолова.

Никола Цолов разказа защо го наричат „Българският лъв“. „Започнаха да ме наричат "Българският лъв" през 2018 година, когато имаше коментатор в световните картинг серии, който правеше прякори на абсолютно всеки пилот. Аз с бившия ми механик Станислав измислихме и на мен прякора - "Българският лъв" и оттогава всички ме наричат "Българският ръв".

Дори Фитипалди го нарича "Българският лъв".“Фитипалди го срещнах през 2019 година, последното състезание за годината и оттогава със сина му Емо сме много добри приятели“.

"Тук е Никола, който има шанс да спечели днес Европейския шампионат, той е млад талант от вашата страна и има нужда от вашата подкрепа, защото това е много труден спорт, а той е много талантлив и се справя чудесно, поздравления", заявява Емерсон Фитипалди.

Следващите състезания са решаващи за преминаването на Никола Цолов в по-високия клас пилоти - още една стъпка по-близо до мечтата да стане първият български пилот на Формула 1.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase