Български метод може да даде възможност на повече двойки, които изпитват репродуктивни проблеми, да имат деца.
 
"Всеки се е замислял какво би станало, ако живее вечно на планетата. И има ли такава възможност. Хипотетично има такава възможност, ако биохимичните процеси в човешкия организъм бъдат преустановени или силно забавени. Това може да се постигне при много ниски температури, наречени криогенни. Горната граница на тези температури е -153 градуса по Целзий", посочи доц. д-р Карекин Есмерян от Института по физика на твърдото тяло към БАН в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Научното направление, което консервира жива материя, се нарича криобиология. Основната цел на криобиолозите е да разработват нови методики - такива, че при замразяване и след него живите обекти да имат същите параметри като преди замразяването", обясни д-р Есмерян.
 
"Когато замразяваме човешка семенна течност, след размразяването ѝ част от сперматозоидите губят своята функционалност. Между 30-40-50%. Може да се възстановяват до 70% от първоначалните показатели на сперматозоидите", разясни още събеседникът.
 
"Разработихме следното покритие. Поради много малкия контакт на границата твърдо тяло-течност, по естествен начин се забавя топлообменът, тъй като той зависи от контактната площ", уточни д-р Есмерян.
 
"Чрез такова покритие можем да забавим по естествен начин топлообмена и да постигнем до 80% възстановяване на първоначалните генетични параметри на човешката сперма", отбеляза той.
 
Сензорното устройство, което са разработили се използва за спермален анализ. По този начин се определя подвижност и концентрация на човешките сперматозоиди. Същият метод може да се прилага и за замразяване на яйцекретки.
 
"В начален етап сме на разработката. Тепърва трябва да се проучат механизмите за по-добрата криоконсервация на човешката материя. Ще минат поне 2-3 години, докато знаем как работи при различните видове семенна течност", подчерта той.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase