Български метод може да даде възможност на повече двойки, които изпитват репродуктивни проблеми, да имат деца.
 
"Всеки се е замислял какво би станало, ако живее вечно на планетата. И има ли такава възможност. Хипотетично има такава възможност, ако биохимичните процеси в човешкия организъм бъдат преустановени или силно забавени. Това може да се постигне при много ниски температури, наречени криогенни. Горната граница на тези температури е -153 градуса по Целзий", посочи доц. д-р Карекин Есмерян от Института по физика на твърдото тяло към БАН в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Научното направление, което консервира жива материя, се нарича криобиология. Основната цел на криобиолозите е да разработват нови методики - такива, че при замразяване и след него живите обекти да имат същите параметри като преди замразяването", обясни д-р Есмерян.
 
"Когато замразяваме човешка семенна течност, след размразяването ѝ част от сперматозоидите губят своята функционалност. Между 30-40-50%. Може да се възстановяват до 70% от първоначалните показатели на сперматозоидите", разясни още събеседникът.
 
"Разработихме следното покритие. Поради много малкия контакт на границата твърдо тяло-течност, по естествен начин се забавя топлообменът, тъй като той зависи от контактната площ", уточни д-р Есмерян.
 
"Чрез такова покритие можем да забавим по естествен начин топлообмена и да постигнем до 80% възстановяване на първоначалните генетични параметри на човешката сперма", отбеляза той.
 
Сензорното устройство, което са разработили се използва за спермален анализ. По този начин се определя подвижност и концентрация на човешките сперматозоиди. Същият метод може да се прилага и за замразяване на яйцекретки.
 
"В начален етап сме на разработката. Тепърва трябва да се проучат механизмите за по-добрата криоконсервация на човешката материя. Ще минат поне 2-3 години, докато знаем как работи при различните видове семенна течност", подчерта той.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

6

някой

преди 10 месеца

От обясненията цитирани тук не ми стана много ясно как ще подобрят първоначалните показатели на сперматозоидите. Нещо повече - как това ще допринесе за решаване на репродуктивните проблеми на българите, след като за тази цел си има разработени ин витро и ICSI технологии?Замразените яйцеклетки са в много по-добро състояние от сперматозоидите и замразяване на сперматозоиди се прави в редки случаи, когато донорът не може да присъства лично.Наистина - трябва да се знае за какво се дават пари.

5

Анонимен

преди 10 месеца

Това да не е реклама за търсене на доброволци, които да дават семенен материал?

4

:)

преди 10 месеца

те там в БАН винаги са на крачка и на косъм от световно извънземни открития, които щели да променят космуса, но все нещо или някой хоп им пречи иначе на думи са много добри и на преразкази в документации и темподомни приказки! Дърпат едни пари за НИЩО и си живуркат. Рахаатутници!