Снимка: архив, БГНЕС

Преди 109 години Благоевград и Банско са освободени от османско владичество.

На 5 октомври 1912 година части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград.

Българската армия продължава победоносния си поход на юг и така освобождава окончателно от османско иго целия Пирински край, припомня БНР.

Тържествата в Благоевград започват с панихида в памет на загиналите за свободата, която ще бъде отслужена в централния храм „Въведение Богородично“ и поднасяне на цветя пред паметника на майор Орлински-освободителят на Горна Джумая.

Националният флаг ще бъде издигнат пред общината - до паметника на Георги Измирлиев-Македончето. Честванията ще продължат с преглед на знамена и  униформи на Българската армия пред Драматичен театър „Никола Вапцаров“ и тържествена сесия на Общинския съвет, а празникът ще завърши с концерт на ансамбъл „Пирин“.

5 октомври е и денят на Банско. Свободата от османското иго е обявена в двора на храма „Света Троица“ от поета-революционер Пейо Яворов с думите: „Братя, хвърляйте фесовете! От днес сте вече свободни българи!“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase