Снимка: архив, БГНЕС

Млад мъж от Сандански загина, ударен от ток, докато поправял тентата на семейната сладкарница. 220-волтов ток от неизряден климатик на съседно заведение е минал през тялото на Емил Панайотов и той е издъхнал за секунди. Семейството иска справедливост. Кой носи отговорност и има ли виновни за тази трагедия?

В късния следобед на 23 септември Емил Панайотов се опитвал да смени тентата пред семейната сладкарница. Баща му бил с него, за да му помага. Всичко се случило пред очите му.

"Качва се на стълбата, подпира се с едната ръка на навеса, а с другата се хваща за рамката на самото тяло на климатика, по което тече ток и буквално е убит”, разказа сестра му Василка Панайотова пред БНТ.

"Гледам двата му крака, той беше с къси панталонки, двата му крака надути вече и викам "Емиле бе, Емиле“ и аз се досещам, че го хваща ток и оттам тичам, за да изключа на нашия, аз понеже мисля, че е от нашия климатик, до таблото да изключа климатика. Докато се върна, той беше паднал върху колежката”, допълни баща му Борислав Николов.

Веднага проверили дали не си е глътнал езика и започнали да му правят сърдечен масаж. Линейката също дошла за минути, но било късно. Емил вече бил мъртъв.

"Токът е минал през него, по цялото желязо, са дошли енергото и са казали, че тук по цялото желязо отгоре е минавало ток. Кой не си е свършил работата, кой е отговорен, трябва да се разбере!”, каза още сестра му Василка.

Климатикът е бил неизправен, не е бил занулен, убеден е бащата на Емил, който е електротехник.

"Тоя климатик си е имал ток през цялото време, понеже отдолу е на щепсел и там са две жици, а трябва винаги да са три жици. То има фаза, нула и зануляване, а то беше само с проводник с две жици”, обясни той.

Климатикът е на съседното заведение. Помещението е собственост на РПК Сандански, но наемател от дълги години е Иван Туджаров.

"Аз тук съм под наем 14 години, климатикът беше монтиран преди това – кой го е монтирал, що го е монтирал, нищо не знам. Един път само климатикът даде някаква искра и беше поправен, но монтажът кога е било, какво е било, не мога да кажа нищо”, коментира Туджаров.

Опечаленото семейство настоява разследващите органи да изяснят истината.

"Доколкото знам, преди 1 -2 седмици също е идвано и е правено нещо на този климатик. Тогава ли нещо са направили, което не трябва, от преди това ли е имало някакъв проблем? Трябва да се разбере защо брат ми беше убит от един климатик, който той не е почиствал, както се говореше, за който само се е захванал и се е подпрял”, каза сестра му Василка.

"В цяла България стават такива случаи поради небрежност на някой. Той спаси на някой живота, той си даде живота за някой друг”, допълни майка му Роза Панайотова.

От Инспекцията по труда са назначили проверка по случая. Изискали са цялата документация, свързана с климатика. Проверката трябва да приключи в рамките на 10 дни.

Районната прокуратура е започнала разследване по случая. Образувано е досъдебно производство по член 122 от НК. Климатикът е иззет, събира се и цялата информация, свързана с него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase