Снимка: БГНЕС

60-годишнината от създаването на Първа зенитно-ракетна база от състава на Военновъздушните сили ще бъде отбелязана със статичен показ на бойна техника.

На 1 октомври от 9.00 до 14.00 часа на площад "Свети Александър Невски" в София ще бъдат разположени компоненти от състава на зенитно-ракетните комплекси C-75М3 „Волхов” (SA-2), C-125М "Нева" (SA-3), 2К12 "Куб" (SA-6), C-200 "Вега" (SA-5) и C-300 (SA-10), които съвместно с изтребителната авиация гарантират въздушния суверенитет на Република България чрез носене на постоянно бойно дежурство в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Показът ще даде възможност на жителите и гостите на град София да се запознаят отблизо с бойната техника от системата за охрана на българското небе. Зенитно-ракетните комплекси  не могат да бъдат видени по друго време, тъй като са разположени във войскови райони със строго ограничен достъп. До машините ще бъдат и воините, които денонощно бдят за спокойствието и сигурността на българските граждани, съобщиха от МО.

Първа зенитно-ракетна база (1 зрб) е наследник и продължител на славната история на Първа зенитно-ракетна бригада, която е създадена през 1961 г. като част от системата за противовъздушната отбрана (ПВО) на Република България. От момента на формирането си до днес дивизионите на някогашната бригада от състава на Зенитно-ракетни войски, преобразувана през 2012 г. в Първа зенитно-ракетна база носят непрекъснато бойно дежурство в националната система за ПВО.

Първа зенитно-ракетна база от състава на ВВС сили е съединението, което представя съвременните Зенитно-ракетни войски на страната. Личният състав и техниката от нейните военни формирования  поддържат готовност във всякакви условия на обстановката да реагират адекватно на въздушната заплаха в установените срокове и успешно да изпълнят поставените им задачи.

Независимо от промените през годините, основната мисия на 1 зрб остава отбраната на страната. Главната й задача са контролът на въздушното пространство и режимът на полетите и прикритието на стратегически, оперативни и инфраструктурни обекти от националната критична инфраструктура и на групировките на Въоръжените сили. Тя се изпълнява чрез носене на постоянно бойно дежурство по изискванията и процедурите на НАТО заедно с изтребителната авиация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase