Снимка: БГНЕС

Шефът на „Морска администрация“ капитан Живко Петров е освободен от поста.

Информацията оповести министърът на транспорта Христо Алексиев.

Още по темата
Той е категоричен, че Петков е проявил престъпна безотговорност и не е успял да се справи със ситуацията.

Начело на „Морска администрация“ застава кап. Венцислав Иванов.

“Работи се по пет сценария за безопасност по извеждане на кораба. Установени са контакти с две фирми. Разработва се вариант с хеликоптери товарът да бъде изнесен. Третият вариант е този с кран да се опита да се разтоварва, но която и да е технология, трябва да се съгласува с МОСВ. Никаква технология, която не е съгласувана с тях няма да се въведе в действие. Има и вариант с машини, които са за зърно, проучваме в момента”, подчерта Алексиев.

“Аз казах, че няма да позволя саботаж на държавата, защото има и втора линия на саботаж. Разбирам, че е предизборна кампания, но на първо място трябва да се гледа държавният интерес, а не партийния интерес. Имаше доста изказвания и сигнали в ЕК, че има замърсяване, това е срещу държавата. Трябва да сме по-разумни, каза Алексиев.

"Наричам го саботаж от страна на администрацията, защото за мен това са неадекватни действия. Имам съмнения за определени търговски и лобистки намеси, но нямам достатъчно факти, за да го заявя”, посочи още министърът.

Ако времето се влоши и вълните разбият кораба, има план за евакуация.

"В момента времето е лошо, вълнението е около 3-4 бала, което затруднява укрепването на кораба, за да може да се направи ясен план как да се действа. Търсим прозорец от по-добро време, за да се постави кран, който да постави по-добри котви", заключи Алексиев.

 

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 1 година

От 20.09 до 28.09 нямаше реакция, сега за 1 ден изкараха 5 варианта на решение. Значи можело! Ако беше и на време, цена нямаше да имат.

51

Въпрос

преди 1 година

А служебните министри на Радев? Те са мнооого адекватни?

50

Анонимен

преди 1 година

Разгеле махнаха го тоя специалист по платноходки и разтоварване на насипни товари! Сега да видим останал ли е някой капитан там, да изтегли кораба навътре в морето