"Поетият ангажимент за подпомагане на бизнеса няма да мине без актуализация на бюджета. Това явно ще е една от първите задачи на следващия парламент", каза за "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков.

По думите му ще е геройски подвиг, ако това се случи.

"Бюджет 2022 започва да живее от приемането на постановлението за изпълнението му, за което има около месец разлика. Реалистичният момент за получаването на такива помощи за бизнеса е около февруари 2022 г. Донякъде е вярно, че има проблем навсякъде в ЕС, защото има огромно търсене на електроенергия. Цената за българския потребител се формира на базата на сделки, които се наричат "ден за ден", обясни още Нейков.

Според него ще са нужни около 600-700 млн. лева за компенсации.

"Това обаче не решава проблемите, които доведоха до тази ситуация. Ако продължаваме ден за ден няма да имаме изход освен поскъпване цената на тока за битовия потребител", уточни Иван Нейков за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че първо трябва да се реши проблема с подкрепата на малкия и средния бизнес, след това управляващите да се карат по всички останали въпроси.

"Ще му помогнем на човека за няколко месеца или на бизнеса - хубаво! Но това няма да реши причините, довели до това положение. В България имаме над 200 слънчеви дни годишно и е кошмар да минеш през цялата процедура, за да си произведеш сам нужната електроенергия", обясни още Нейков.

Коментари Напиши коментар

12

?!??!??!

преди 7 месеца

Т.е. наливат се парите от нашите данъци за да се компенсира вдигането на цените на тока, предизвикано от далаверите на "наши хора" в енергетиката. Крадене на едро му се вика на това. Проверете: 1. ТЕЦ-овете - защо плащаме въглеродни емисии, ако не са рентабилни да се закриват? 2. АЕЦ - защо изнасяме тока на 0.1ст и си го внасяме обратно на 12 ст? 3. Зелена сделка - защо се гласува да се плаща скъпа зелена енергия в началото - кои мутри напълниха и пълнят касичката там?

11

Анонимен

преди 7 месеца

лека полека комунистите се заеха с лапането на заеми от ЕС.не крадете бре, червени гамени.

10

Анонимен

преди 7 месеца

Красимир Дачев каза: Държавата да ми плати тока на предприятието, а моят битов ток аз мога да го платя, защото съм много богат.