Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишаването на пенсиите няма да увеличи инфлацията в България, но ще има дългосрочен негативен ефект върху амбициите на България за влизане в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков.

Докато през последните месеци цените на основните метали и нефта са се понижили, цените на газа и въглищата остават високи. Причина е, че основните потребители – Китай и Индия, са повишили потреблението си. Производителите и играчите все още не са готови да направят промяна, въпреки фискалните стимули.

"Зелената сделка или политиката за конвертирането на икономиката към възстановяеми източници засега е повече политическо говорене и по-малко икономика“, каза Янков.

Янков посочи, че инфлацията в момента е около 3%, като не очаква сериозно повишение. Той прогнозира задържане и дори спад в цените в следващите няколко месеца.

Влизането на България в еврозоната е от стратегическо значение, защото ще я постави на масата с големите играчи в Европа. Засега България стои извън този кръг. Същевременно Европейскияъ съюз "само си търси повод да не ни допусне". България трябва да е проактивната страна в този процес.

Като повод България да не бъде приета в еврозоната Янков вижда ръста на дефицита на бюджета след повишаването на пенсиите. Популистка мярка, която Янков определя като икономически неразумно поведение. Той отчита като пропуск това, че средства от бюджета не са били инвестирани в бизнеса и то в сфери, които биха довели до икономически ръст.

Целият разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

101

Анонимен

преди 2 седмици

Щом пенсиите станаха проблем за влизане в Еврозоната, а няма никакви други, значи наистина трябва да се унищожат повечето пенсионери! Няма пенсионери - няма проблем! Не ви е срам!!!

100

Пловдив

преди 2 седмици

Тия на 370 лв пенсия скок ли му викат????Това си е направо пълна подигравка!!!!То няма такива катастрофални пенсии и заплати като българските в целия ЕС.

99

Анонимен

преди 3 седмици

за какъв скок става въпрос средно това са 60лв след нова година.