Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната и служба „Военна полиция“ свършиха всичко, което е под наша юрисдикция. Не беше лесно, особено изваждането от морското дъно на черната кутия. Всички решения бяха правилни, за това сега разполагаме с факти. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов за катастрофата с българския МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев, предаде  БГНЕС.

Още по темата


Действахме в условия на максимална прозрачност, увери военният министър и припомни, че са разчетени всички данни, включително от радарите в района на учението, както и на черната кутия на самолета, извадена от дъното на Черно море.

"Свършихме си работата, но подполковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат сред живите. Той загина в изпълнение на военния си дълг след успешно изпълнение на бойна задача", каза още Георги Панайотов и подчерта, че работата на прокуратурата продължава.

На брифинга в МО присъстваше и съпругата на майор Терзиев – Димитрина Попова. Тя имаше възможност да задава директни въпроси на участниците в разследването, от които поиска да знае как така се е стигнало до инцидента без техническа неизправност и без пилотска грешка, а доклада е като главна причина е вписана "загуба на пространствена ориентация".

Би било пилотска грешка, ако пилотът осъзнава в каква ситуация е, но не е предприел действия, обясниха и от Министерството на отбраната. Според разследващите до последно пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира.

В пресконференцията участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“ и на Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната“.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

99

Анонимен

преди 3 седмици

Майор Терзийски имаше доказателства, че генерал Радев като главнокомандващ ВВС е работил за Руското разузнаване, изнасяйки секретна НАТОвска информация за ГРУ. Беше готов да свидетелства и да стане защитен свидетел. Убиха го преди да стане свидетел, но за всеки случай преместиха и бюрото за свидетелите при Рашков.. Знаеш ли някой друг може да реши да свидетелства против Радев.

98

Анонимен

преди 3 седмици

В нечие пипе дойде ли простичката мисъл, че всичко се разиграва на 1300 м височина?Не на 130 или 13! Значи пилотът е могъл да катапултира 10 пъти, ако ситуацията е била животозастрашаваща! Има нещо друго, което крият от нас! Приятелски огън?

97

Анонимен

преди 3 седмици

Това е страна на абсурдите. Пострадалия виновен.... А виновника невинен.