Снимка: Президентство

България очаква ефективни действия от институциите на Европейския съюз за утвърждаване на ценностите на демокрацията и зачитането на правата на човека в Република Северна Македония. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. В нея участва и министърът на външните работи Светлан Стоев.

Радев подчерта, че 120 000 български граждани в Република Северна Македония са и граждани на Европейския съюз и страната ни разчита на подкрепата на европейските институции за ефективното зачитане на техните права, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора на Румен Радев и Оливер Вархеи. България е най-заинтересована от това да види своите съседи в Европейския съюз, но това изисква пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство от страна на Република Северна Македония, особено спазването на човешките права и принципите на добросъседство, които са в сърцевината на европейското сътрудничество, подчерта българският президент.

Държавният глава посочи също така, че декларациите и обещанията в диалога с Република Северна Македония вече не работят и България очаква ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Това ще ускори и процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония.

Румен Радев припомни, че подписаният през 2017 година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония не се изпълнява и югозападната ни съседка все още не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна представа за България в учебници, музеи и паметници, както и по отношение на правата на гражданите на страната, които открито изявяват българското си самосъзнание.

Обща бе позицията, че в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и решаване на спорните въпроси най-важен е  прекият и открит диалог. Предстои Оливер Вархеи да посети и Република Северна Македония, където ще проведе срещи с държавното ръководство на страната.

Коментари Напиши коментар

29

ББ

преди 3 месеца

До Анонименда напомня на агата ахмед...над 2.3 милиона Българи гласувахме за г-н Радев Мажоритарно,сега ще излезем още повече...коя е вашата родина...доган паша...и защо не крадеш в прародината си...а ограбваш Народа на Радев?

28

ББ

преди 3 месеца

Подкрепа г-н Президент...не могат да ни бъдат приятели и партньори хора преследващи човешки самоопределили се за Българи...не могат да ни бъдат хора...учещи децата си да мразят нашите...България посочи Западните Балкани...няма да приемем езика на омразата...няма да станем съучастници в схемите на путин...САЩ...признавам че ни разочаровахте...чувстваме се предадени,не ни е първи път...правите огромна грешка,вкарвате троянски кон!

27

Миро

преди 3 месеца

И ние с нетърпение очакваме ясни резултати да бъдеш изметен.