Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите предпочитат да ги ръководи мъж. 44% от участвалите в проучване на агенция „Тренд“ признават, че предпочитат мъж да е техен шеф, а едва 23% са склонни да бъдат ръководени от жена. Данните от сондажа бяха изнесени по време на конференция за стереотипите спрямо участието на жените в бизнеса в България, организирана от Либералния институт за политически анализи по проект на ЮНЕСКО, съобщи „24 часа“.


Запитани обаче дали имат проблем жена да им е шеф,  60% от анкетираните отговарят отрицателно, а едва 26% признават, че имат проблем с това.

Почти паритет има в мнението на българите за това дали има достатъчно жени на ръководни позиции в бизнеса в България - 38% са отговорили утвърдително, а 36% смятат, че не е така. Подобно е съотношението и в мнението за това нормално ли е управленските позиции да се заемат от мъже - 40% казват "да", а 49% - "не".

За 90% от европейците темата за равнопоставеността е изключително важна. Но често едно се говори на думи, а друго се прави в тази посока, затова виждаме регрес в позициите на жените на места в света, обясни Евелина Славкова от "Тренд". Проведеното социологическо проучване е въз основа на 1008 ефективни интервюта с хора на възраст над 18 г.

Тревожни са дяловете на младите хора, които вярват в стереотипите, че в България не може жена да направи кариера, като такова мнение се споделя дори от млади жени, анализира данните Славкова.

56% от българите смятат, че жените и мъжете са с равни възможности за кариера. 34% обаче не са съгласни с това твърдение, което е тревожен дял, защото това са над 1 млн. души, коментира тя.

Влияние върху мнението оказват възрастта - по-възрастните хора са по-традиционно настроени за ролята на жената, както и населеното място - в столицата и големите градове кариерата на жените се възприема по-добре, отколкото в селата.

Малка разлика има в мнението на анкетираните да това дали мъжете са по-добри лидери от жените - 41% отговарят с "да", а 47% - с "не". Интересното тук е, че жените са тези, които в по-голямата си част не са съгласни с това твърдение - 72% от тях са отговорили отрицателно.

С голям превес обаче е мнението, че мъжете у нас могат да се реализират по-лесно в бизнеса от жените. 66% са отговорили положително, като голям процент от тях са жени - 62 на сто. 36% от хората с висше образование смятат, че мъжете могат да се реализират по-лесно от жените в бизнеса.

Също по-разпространено е мнението, че жените трудно правят кариера - 51% го споделят, а според 34% не е така. На въпрос дали жените разбират от бизнес по-малко от мъжете обаче повече от половината отговарят отрицателно - 54%, а 30 на сто - положително. Според 23% от българите жените нямат необходимите качества да са бизнесмени и предприемачи, но 63% не споделят това мнение.

57% от българите смятат, че има ли мъжки и женски професии. А като най-подходящи професии за жени се посочват: преподавател и учител - 32%, медицинска сестра или акушерка - 14%, лекар - 13%, административна работа (секретар, рецепционист) - 8%, икономист, финансов анализатор, счетоводител, касиер - 8%.

Има стереотипи, които трябва да бъдат преодолявани и това трябва да започва от семейството и училището, коментира Славкова.

46% от анкетираните смятат, че мъжете трябва да печелят повече в семейството. Едва 1% биха преглътнали жената да е с по-голяма заплата. 39 на сто са на мнение, че и двамата в едно семейство трябва да печелят.

Коментари Напиши коментар

105

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонимен92: май си нямаш никаква представа как е в западните фирми. неслучайно оттам тръгна израза "фалшива усмивка". там задължително трябва да си усмихнат, без значение какво става. Който не се усмихва, се смята за опасност и всички го избягват. Дори когато те уволняват, го правят с усмивка, като се очаква и ти също трябва да цъфтиш от радост. Без значение че могат да те уволнят просто защото сутринта шефа не е бил на кеф и ти си закъснял с половин секунда да му се усмихнеш.

104

АЗ

преди 2 месеца

тоест, в Европа се говори едно, а се случва друго. От което следвало че Българите са прости и трябва да се преподава "правилно" в училището. отново да отбележа че дЖурналистката Камелия Цветанова ми е в ЧЕРНИЯ списък на хора разпространяващи фалшиви новини и новини по поръчка. И забележка до цензора който ще прочете това: моля цензурирайте тази журналистка за публикуване фалшиви и поръчкови новини. Нали сега това е на мода?

103

АЗ

преди 2 месеца

не се връзвайте, това е поредната поръчкова статия за лошите българи и какви са расисти,назадничави и прости. забележете как се е изплъзнало това: "За 90% от европейците темата за равнопоставеноста е изключително важна. Но често едно се говори на думи, а друго се прави в тази посока, затова виждаме регрес в позициите на жените на места в света..". А после следват мисловните бълвочи: "Има стереотипи, които трябва да бъдат преодолявани и това трябва да започва от семейството и училището"