Снимка: БГНЕС
"Между 1000 и 1200 лв. струвало изваждането на фалшиво ТЕЛК решение", каза пред Нова тв директорът на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов. 
 
Шефът на ГДБОП посочи, че службата разследва случая на злоупотреби с ТЕЛК-ове над година. До момента са установени около 50 случая. Установени са и хора, които са от провинцията и са се регистрирали в столицата, за да се явят пред конкретна ТЕЛК комисия.
 
"В групата има т.нар. кандидати, които имат ангажимента да намират желаещи, които реално не отговорят на условията за получаване на съответен процент нетрудоспособност. След това срещу сумата от 1000-1200 лв. на тези лица се оказва пълно съдействие за изваждане на необходимата медицинска информация. Има фрапиращи случаи, при които лицето само дава личната си карта, без дори да ходи на прегледи. След като получи необходимата медицинска информация, въпросните посредници правят контакт с ръководителите на ТЕЛК комисиите. Те, срещу по-голямата част от сумата, издават съответното ТЕЛК решение", обясни още Стоянов.
Още по темата
 
Той обясни, че издаването на такова решение се ощетява държавата по различни начини – предоставяне на пенсия, както и различни социални услуги. ГДБОП в момента проверяват дали тази схема има „шапка”, работят и срещу други, подобни схеми.
 
Гл. комисар Стоянов направи коментар относно и разбитата организирана престъпна група за каналджийство. Той посочи, че този случай не е прецедент.
 
"Организаторите на престъпни групи, ангажирани с нелегалната миграция, са предимно граждани от страните на произход на мигрантите. Някои от тях дори придобиват статут на постоянно пребиваващи. Участници в групите са и българи, които са организирани в отделните звена и етапи на престъпната дейност. Основно у нас такива лица отговарят за логистичния процес – осигуряване на транспорт, храна, подслон", обясни шефът на ГДБОП.
 
Стоянов изтъкна, че цената за предвижване от Афганистан до Германия варира между 10 000 и 12 000 евро, а транспортирането от Турция до Сърбия струва около 2000-3000 евро.

Коментари Напиши коментар

29

ПроСоТо

преди 1 месец

не знам как ще ги подведат под отговорност тия хванатие,вероятно за "Издаване на документ с невярно съдържание",но според мен при ДОКАЗАНО такова действие,виновните да влизат в панделата за поне две години..И доктора,издал фалшификата,и "инвалида",който е платил за престъплението..Да си имат "обеца на ухото"..

28

Анонимен

преди 1 месец

До 29, Чичи не няма! За тях има нормални граждани, журналисти, блогъри и протестъри, които да подслушват и да тероризират. Що се крият от народа в кенефите, щото те толкова си могат.

27

Чичи

преди 1 месец

За служителите и ръководството на ГДБОП няма ли наркотрафикнти, ддс-ри и перачи на пари, та опряха до изкуфлите лекарки и *** да се правят на полицаи??