Снимка: Pixabay
Здравното министерство предвижда по-добро заплащане за специализантите по "Здравни грижи". Мярката е с цел младите медицински сестри да останат у нас след дипломиране. С 20% е повече са местата в тази специалност в Медицински университет Пловдив, предаде БНР.
 
"Тази учебна година в Медицинския университет в Пловдив са приети с 20% повече студенти в специалност медицинска сестра. Сега броят им е 120", казва ректорът проф. Марияна Мурджева.
 
"Една част от тези бройки са за Пазарджик, където нашите проучвания с Общината в Пазарджик установиха едно повишено желание за медицински сестри от този град и региона. Ще имаме и практическо клинично обучение в една от болниците там".
 
Здравното министерство предвижда при специализация в държавна болница по клинични специалности, заплащането да е не по-малко от 2,5 минимални заплати или 1625 лв.
 
"Една от причините сестрите да не остават у нас, е ниското заплащане, свръх натоварването и лошите условия на труд.", посочи проф. Мурджева.
 
Съотношението медицински сестри лекари трябва да е две към едно. Данни на НСИ сочат обаче, че към декември 2020 г., то е по-малко от една сестра на лекар. 
 
България е на второ място след Гърция по недостиг на сестри. На 100 хиляди души се падат 435, за сравнение средният брой в ЕС е 850 на 100 хиляди.
 
Броят за прием в тази специалност е увеличен. В медицинските университети у нас са постъпили 714 бъдещи медицински сестри.
 
По данни на Здравното министерство, средната брутна месечна заплата на специалист по здравни грижи у нас е 2 хиляди лева.

Коментари Напиши коментар

18

Колтуклиева

преди 1 седмица

До Мс......Сериозно. Браво! Голямо браво! Ами като могат без сестри ..да работят! Натам вървят нещата. Скоро ще ги търсите под дърво и камък сестрите,защото за мен ТЕ са свързващото звено между лекаря и пациента!

17

M.Митев

преди 1 седмица

До Анонимен-Като не е работа на лекарите да поставят инжекции....защо ваксинацията срещу Ковид се прави само от лекари(даже и такива,които не са виждали игла в близките 20г.). Ще ви кажа.....защото за всяка ваксинация им се заплаща по 10лв......не е малко за подкожна инжекция ,нали?

16

Анонимен

преди 1 месец

То и сега заплащането на някои мед сестри е пи голямо от това на лекари Въпросът не е по добро заплащане на мед сестри а добро заплащане в здравеопазването въобще не това директори на болници да вземат 50-70 хиляди кева заплата а тези които работят по 1000-2000лв ей за това напускат и лекари и сестри