Разсеяни шофьори и пешеходци ще попаднат под ударите на "Пътна полиция", която стартира нова акция.

"Дни на безопасност на пътя" започва от днес до 22 септември и ще се проведе на територията на цялата страна. Акцентът в този период се поставя върху това да не се допускат водачи да се разсейват с различни мобилни устройства.

Полицаите напомнят, че пешеходците трябва да внимават, когато пресичат – дори когато има маркировка и светофари.

"Акцентират върху това да не се допускат груби нарушения върху Закона за движението по пътищата, които се изразяват основно върху това да се отнема предимството на пешеходците или пък обратно – пешеходците да нарушават закона", посочи инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция".

А голяма част от столичани признават, че се страхуват да пресичат на пешеходни пътеки, дори да са обозначени.  

От Института за пътна безопасност (ИПБ) са категорични, че трябва да има промяна в закона, защото от различните акции резултат няма.

"Аз съм убеден, че няма нито един пешеходец, както и нито един шофьор, който да иска да загине или да бъде убит. Те всички се пазят толкова, колкото могат. Това, че са разсеяни и допускат грешки, че не внимават, се дължи на цялата организация на транспортната система. За да може да тръгне промяната, трябва да променим изначало разбирането си за пътна безопасност", смята Богдан Милчев от ИПБ.

От полицията отправят апел към пешеходците да бъдат концентрирани и да използват местата,които са с обозначена за пешеходна пътека.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase