Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Екземпляр от Конституцията получиха служебните министри в първото заседание на кабинета "Янев 2", което започна тържествено с химна на България.

Още по темата
В новото служебно правителство, назначено и представено днес от президента Румен Радев, има трима нови министри.

Премиерът Стефан Янев посочи като основна задача ефективното изпълнение на ангажимента по провеждане на демократични парламентарни избори и осигуряване на гаранции, че вотът ще бъде осъществен според правилата.

Ключовата ни задача е да гарантираме, че той ще бъде честен, прозрачен и легитимен. До избирането на ново правителство, служебният кабинет ще има за цел да продължи да бъде фактор за стабилност и устойчивост, каза той.

По думите му продължаващата сложна пандемична ситуация поставя сериозно предизвикателство пред настоящия служебен кабинет.

Янев каза, че трябва да се поддържа ключовият баланс за запазване на живота и здравето на гражданите, и да се гарантира стабилност на икономическата система и нормалната работа на бизнеса.

Премиерът открои и наследени проблеми, които са трудно решими, като казуса с неизплатените заплати на строителни работници. Според него той е един от многото, които са заложени целенасочено с идеята да влязат на преден план при управлението на служебен кабинет.

Подобна била и стиуацията в енергетиката, където били необходими фундаментални промени. По думите му служебният кабинет има по-малко възможности заради липсата на работещ парламент, но ще се търсят ефективни решения в съответствие със законите.

Предстоят тежки месеци, но съм уверен, че ако продължим да работим всеотдайно, както досега, ще поддържаме всички системи стабилни, заяви той.

Янев благодари за работата на министрите, които вече не са част от служебния кабинет и им пожела успех.

Той даде думата и на новите трима министри да се представят, като поиска толеранс от около седмица да навлязат в работата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase