Снимка: БГНЕС

Българската ортопедична и травматологична асоциация "Проф. Б. Бойчев" се обърна със становище до Българския лекарски съюз относно уволнението на проф. Балтов от "Пирогов".

"На 13-и септември 2021 г., в деня на връщането си на работа след отпуск по болест, проф. д-р Асен Балтов беше уволнен дисциплинарно от длъжността "лекар, ортопедия и травматология" към Първа клиника по ортопедия и травматология на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Заповедта за уволнението му, в която не фигурират мотиви, е подписана от проф. д-р Иван Поромански, временно изпълняващ длъжността Изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

В този акт ние виждаме няколко изключително притеснителни тенденции", пишат в позицията си от Асоциацията.

Ето и цялото им становище:

"Смятаме, че това е връхната точка на поредица от политически мотивирани уволнения и опити за саморазправа от позицията на власт, започнали в случая с УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с уволнението на проф. Балтов от длъжността Изпълнителен директор. Припомняме, че той не е назначен по време на управлението на ГЕРБ и всичко, което е направил в сътрудничесто с МЗ и учредения от МС Национален оперативен щаб e за справяне с пандемичната обстановка в страната. Всеотдайността му в тази насока очевидно е използвана в опита за внушаване на предполагаемата му близост с предходното политическото управление на страната.

Тревожно е, че на 13-и септември беше уволнен лекар, а не администратор. Съгласни сме, че като принципал на едно лечебно заведение, МЗ има право да уволни директора му, макар да смятаме, че и тогава трябва да бъдат представени основателни мотиви, а не това да става в резултат на недоказани обвинения. В случая обаче проф. д-р Балтов не е уволнен като служител на администрацията на болницата, а като лекар в същата. Това е пряка намеса на политиката в лечебната дейност с негативен знак.

Още по темата
Проф. д-р Балтов е един от най-опитните, именити и способни ортопеди в България. Избран e за председател на Българската ортопедична и травматологична асоциация за втори пореден мандат от ортопедичната общност, човек помогнал на хиляди пациенти.

Неговото уволнение намалява в значителна степен възможностите на екипа на болницата да оказва адекватно лечение на пациентите си. Лишаването на пациентите от неговата компетентност определeно ще влоши качеството и всеобхватността на здравната помощ в леченото заведение. Считаме, че политиците не трябва да стават причина за влошаване на здравеопазването в резултат на личната си вендета, а трябва да се грижат за подобряването му.Немотивираното уволнение на един лекар ни притеснява, защото е връщане към едни мракобесни времена на саморазправа, които смятахме за отминали. Надявахме се, че развитието на България по пътя на демокрацията през последните 30 години е реалност, а не параван. Надявахме се младите лекари в нашата страна да израстват без страха, че във всеки един момент могат да бъдат жертвани, без зад това да стоят законосъобразни мотиви.

В заключение – за нас е непонятно това отношение към проф. Д-р Балтов в светлината на всичко, което направи за развитието на УМАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В резултат на положените от него усилия бяха напълно реновирани Клиниката по неврохирургия и Клиниката по изгаряния и пластична хирургия. В момента те са оборудвани с техника, която е на нивото на тази във водещите световни клиники. Започнат е и ремонт на Спешно приемно отделение и Операционен блок. Не разбираме защо човекът, направил толкова много за болницата и ортопедията и травматологията, получава наказание, а не признателност".
 

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 7 месеца

Комунистите са много отмъстителни хора, и зли.

47

Анонимен

преди 7 месеца

Кацаров си има с Балтов лична вражда и се възползва от временната си длъжност, за да му навреди максимално. Кацаров е болен човек, човек с деменция, който заради заболяването си е развил цялата си злоба и отмъстителност. Но дементно болен изяжда и пет зелника, стига да има Янев и Радев, които са му ги опекат и поднесат.

46

Анонимен

преди 7 месеца

Как така " не искам да работя с теб " и уволнява Балтов ? Ами да напусне директора на Пирогов, като не може да работи с Балтов. Как така те уволняват като си на постоянен трудов договор? КНСБ и БЛС ще стоят безучастно ли ?