Снимка: архив, БГНЕС

Домашната зимнина и консерви поскъпват в средата на септември, въпреки че по традиция именно в първия есенен месец цените на зарзавата за направа на лютеница и туршии би трябвaло да са най-изгодни, пише „Труд“. Цените на продуктите за домашните зимни мезета и буркани обаче през последната седмица поскъпват, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Оранжерийните домати вече струват 1,72 лева на едро, като увеличението е със 7,5 на сто за седмица. Преди година те са стрували 1,53 -1,60 лева за килограм, като поевтиняването им в сравнение с началото на септември 2020 г. е било 17 на сто.

Още по-драстично е поскъпването на червения пипер - другата основна суровина за лютеницата, през последната година. В момента на борсите и тържищата в страната зеленчукът се търгува срещу 1,87 лева за килограм, докато година по-рано цената на едро е била 1,31 лева за килограм.

Олиото също е с близо 30 на сто по-скъпо спрямо средата на септември 2020 г. Преди година литър растителна слънчогледова мазнина се е продавала срещу 2,14 лева, докато сега същото количество се предлага на едро срещу 3,17 лева.

Така реално лютеницата за зимата ще ни излезе солена. Още повече, че самите търговци също слагат надценки и крайният потребител плаща с поне 10 на сто по-скъпо от цената на борсата. И въпреки че при направената домашно няма консерванти, оцветители и подобрители, цените на зарзавата вероятно ще откажат домакините от направата на буркани с печени чушки и лютеница.

Подобна е ситуацията и с бурканите с кисели краставички, тъй като на едро в момента килограм корнишони се продава за 1,85 лева. Както и за останалите туршии. Докато през ранната есен на 2020 г. зеле и моркови са стрували около 65-75 стотинки за килограм, сега цените им се движат около левче.

Направата на сладка и плодова ракия също е поскъпнала през последната година. Захарта, която е нужна за направата им, обаче е запазила цената си непроменена за последната година и се търгува за средно 1,37 лева за килограм на едро.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase