Снимка: БГНЕС

В Министерството на здравеопазването не е постъпвала информация, че бившият директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов е бил уволнен от болницата, става ясно от позиция на здравното министерство, разпространена до медиите.
 
Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала, отчитат от здравното министерство.

Още по темата
От там допълват, че Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси. Поради големия обществен интерес, министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански, става ясно още по позицията на МЗ.

Казусът с отстраняването на Балтов бе коментиран и от бившия здравен министър Костадин Ангелов. Според него тези действия са "нищо повече от една наказателна и арогантна политическа акция".

"Какво ви пречи един добър лекар да практикува професията си на мястото, където е дал 21 години от живота си?! Жалко, защото губят пациентите на “Пирогов”, написа Ангелов в своя профил във Facebook и продължи:

"Уволнението е опит за сплашване на всички, които открито заявяват политическите си възгледи. Посланието - не си ли от нашите, премахваме те. Проф. Балтов не беше фен на служебния кабинет, но това няма нищо общо с лекарската професия, която упражнява!

Нима в едно общество не е нормално хората да имат различни политически възгледи и да не се страхуват да ги изразяват публично?!"

Както Dnes.bg съобщи, този следобед стана ясно, че проф. Асен Балтов е бил изненадващо уволнен от "Пирогов". Мотивът е, че новото ръководство на болницата не може да работи с него.

Самият Балтов също официално потвърди уволнението си във Facebook: "Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!", написа специалистът.

В последните дни името му се споменава като евентуален кандидат за президент на ГЕРБ, което той публично не е е коментирал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase