Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пенсионерите ще получат новите размери на пенсиите си с повишаването на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 процента през януари. Тъй като Народното събрание гласува тези нови размери да влязат в сила от 25 декември 2021 г., през януари възрастните ще получат и допълнителна сума за шест календарни дни по новата формула,  каза пред БНР националният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Ася Гонева.

Относно избраната от депутатите дата - 25 декември, за влизане в сила на промените в размерите на пенсиите, националният секретар на КНСБ Ася Гонева призна, че за нея е странно.

„Тази история с 25 декември на мене ми е много странна, дори бих казала смешна, защото от никъде не следва, че ако преизчислението през новия коефициент на приноса на осигурителния стаж, беше записано, че ще действа от 1 януари, съвсем не означава, че един следващ кабинет, един следващ закон за бюджета няма да държи сметка, тъй като това може да се случи, само ако някой отмени тази норма“, коментира тя.

Гонева е категорична, че взетите от парламента решения за пенсиите означава денонощна работа на специалистите по ДОО в НОИ , тъй като става въпрос за над 2 милиона и 200 хиляди пенсии, към които ще бъде приложен новия коефициент.

„Така трябва да работят колегите от НОИ, че на 7 януари всички пенсионери да получат новите си пенсии заедно с такава част от тези нови пенсии, която се отнася за пет дни през месец декември. Разбира се, че през месец декември те ще получат действащите пенсии към месец декември“, обясни тя.

Коментари Напиши коментар

46

до 42

преди 4 месеца

В Румъния има закон за Лустрация.

45

до 42

преди 4 месеца

В Румъния закон за Лустрация на бившите комунисти. В България няма.

44

до 41

преди 4 месеца

В НС на второ четене чух как обясниха, че ще бъдат изчислени за дните от 25 декември до края на годината.Тоест те ще вземат за декември пенсията до 24 декември плюс 120 лева и изчислено от 25.12. както е заложено за останалите 6 дни.