Снимка: БГНЕС

Три дни депутатите спориха по какъв начин и с колко да бъдат повишени пенсиите. Накрая решиха пенсионерите да получат по 120 лв. за последните три месеца на годината, а преизчислението на пенсиите да бъде от 25 декември.

"Всички политически сили се опитват да извлекат форма на предизборна кампания от целия дебат с преизчисляването на пенсиите. Самата идея за актуализация на бюджета, която дойде от служебното правителство, може да се разглежда като опит за предизборна кампания на президента. Взимат се мерки, които застрашават дългосрочната финансова стабилност, в която така или иначе има огромен дефицит", коментира икономистът Георги Вулджев в "България сутрин".

Според него до края на годината ще има пари за тези 120 лв. добавки, но това изглеждало като крайния предел. Ако има допълнителни увеличения като онези 50 лв. и се реши да се увеличава нивото на пенсиите догодина, ще говорим за още по-голям дефицит, предупреди Вулджев.

Главният секретар на Българската търговско-промишлена палата - Васил Тодоров, посочи пред Bulgaria ON AIR, че са подкрепили предложението да се направи преизчисление на пенсиите от 1 октомври. Имат резерви обаче към начина, по който се определят добавките от 50 лева от август 2020 г.

Според него подобна сума, без да бъде отчетен размерът на пенсията, е несправедлив подход.

"Фактът че става въпрос за 2,080 млн. пенсионери и без известност за края на този парламент и новите избори, създадоха хаос и противоречащи си предложения", заяви Тодоров.

Още по темата

"Максимумът трябва да се получава от пенсионерите с по-ниски пенсии. Тези с по-високи пенсии да получат по-малка добавка, а с най-високите пенсии - има вариант да не получат добавка. Преизчисляването на пенсиите следва да се извършва по швейцарското правило", каза още той.

Вулджев се съгласи, че е несправедливо пенсионерите да стават предизборни заложници на политическите формации. Не може някой политик да реши да раздава пари, трябва да има диференциация, категоричен е той.

Икономистът посочи като голям проблем високите нива на инфлацията. По думите му не е ясно колко дълго ще се покрият всички пенсионери, така че да не са под линията на бедност.

"Пенсионната система и данъчната система следва да се реформират след доста задълбочен дебат и обстановка, която изключва страсти с предстоящи парламентарни избори. В рамките на кризата държавата следва да осигури подкрепа на пенсионерите, но тя да бъде разумна и да не доведе до необходимост от увеличаване на данъците и взимане на нов държавен дълг", настоя Тодоров.

Двамата гости смятат, че с решенията на депутатите се постига ефект на дестимулиране на осигуряващите се лица. На мнение са, че всяка партия обвинява останалите политически сили за проблемите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase